2024. április 27., szombat

Bővült a gázhálózat Palicson

A Szabadkai Gázművek idei beruházásainak köszönhetően 420 új felhasználó csatlakozhat a rendszerhez

Az elmúlt időszakban Palics utcáin figyelemmel kísérhettük a gázvezeték-hálózat bővítésén dolgozó munkások ténykedését. A hónapok óta tartó munkának mára meg is lett az eredménye, aminek köszönhetően a település több lakosa is élvezheti a gázzal való fűtés előnyeit, és így ők talán könnyebben néznek az előttünk álló tél elébe. A kibővített palicsi gázvezeték-hálózatról kedden a település egyik családi házának udvarán tartott sajtótájékoztatón tudtunk meg többet, amelyen jelen voltak többek között a Szabadkai Gázművek Kommunális Közvállalat, valamint a helyi önkormányzat képviselői is.

Ződi Ildikó, a Gázművek igazgatója nyilatkozatában elmondta, hogy Palicson az idén mintegy 5,5 kilométernyi gézvezetéket helyeztek le.

Ződi Ildikó: A Szabadkai Gázműveknek több mint 11 000 felhasználója van (Fotó: Gergely Árpád)

Ződi Ildikó: A Szabadkai Gázműveknek több mint 11 000 felhasználója van (Fotó: Gergely Árpád)

– Minden évben azon vagyunk, hogy a tervekben előirányzott tíz kilométernyi hálózat-bővítést teljesítsük. Az idén eddig összesen 8,6 kilométer gázvezetéket fektettünk le. Ebből 5,5 kilométer Palicsra vonatkozik. A 2020-as évben megközelítőleg 11 millió dinárt fordítottunk a bővítésre, amiből 5,5 millió dinár a palicsi hálózatra vonatkozik. Ebben a pillanatban 11 033 felhasználója van a Szabadkai Gázműveknek, ebből 9800 háztartás, a többit pedig üzleti fogyasztók teszik ki. Az önkormányzat területén 648 kilométernyi gázvezetékünk van. Azon vagyunk, hogy minél több helyre el tudjuk juttatni a gázt, hogy minél többen csatlakozhassanak a rendszerhez – fogalmazott Ződi Ildikó, akitől azt is megtudtuk, hogy Szabadka területén Sándorban, valamint a Kisbajmok és a Zorka helyi közösség területén helyeztek le gázvezetékeket. Az építési munkálatokat minden esetben a Terax cég végezte el.

A sajtótájékoztatón jelen volt Kern Imre, Szabadka alpolgármestere is, aki szintén fontosnak tartja gázvezeték-hálózat bővítését.

A sajtótájékoztató végén Kern Imre gyújtotta meg a gázlángot  (Fotó: Gergely Árpád)

A sajtótájékoztató végén Kern Imre gyújtotta meg a gázlángot (Fotó: Gergely Árpád)

– Az első gázvezetékek lefektetése Szabadkán pontosan harminc évvel ezelőtt kezdődött el, és decemberben lesz 29 éve annak, hogy a gáz az első családi házakba is eljutott. Köszönettel tartozunk azért, hogy a Gázművek a saját eszközeiből elvégezte ezt a bővítést, és nagyon fontos, hogy a közvállalat évek óta biztosítja ezeket a beruházásokat. A célunk az, hogy néhány éven belül az egész várost, valamint három külterületi helyi közösséget, Palicsot, Radanovácot és Kelebiát is „lefedjünk” a gázhálózattal. Remélem, hogy a polgárok élni tudnak a lehetőséggel, mivel egy aránylag kedvező árú energiahordozóról van szó, és a használata rendkívül kényelmes. Az idei bővítések lehetővé teszik, hogy 420 család csatlakozzon a rendszerhez – fogalmazott az alpolgármester.

A sajtótájékoztató helyszínéül szolgáló házban három generáció él együtt. Tóth Erzsébetnek és Andrásnak egy régi álma valósult meg a gázvezeték bekötésével.

A Tóth család egy régi álma valósult meg a csatlakozással (Fotó: Gergely Árpád)

A Tóth család egy régi álma valósult meg a csatlakozással (Fotó: Gergely Árpád)

– 1978 óta élünk ebben a házban, és a kezdetek óta szilárd tüzelős központi fűtésünk van. Az évtizedek során sokat mérgelődtünk, hisz hol vizes fát kaptunk, hol pedig minőségtelen kőszenet. Éppen ezért megegyeztünk a férjemmel, hogy amint lehetőség adódik, rákapcsolódunk a gázvezetékre. Ez a nap most jött el. Sokat várunk tőle, ezzel fűtünk, a konyhában és a fürdőszobában is használnánk. Itt három generáció él együtt, a lányomék, akiknek két gyermekük van, konyhakerti zöldségtermesztéssel, fóliasátrakkal foglalkoznak, és reméljük, hogy előbb vagy utóbb a gázt a fóliasátrak fűtésére is használni tudják – fogalmazott Tóth Erzsébet.