2024. május 10., péntek

Jövőre nagyobb lesz az adósság, mint a globális GDP

A hitelek törlesztése komoly kihívást jelenthet több ország számára is a közeljövőben, a megoldás késleltetése pedig csak fokozza a problémát. Kristalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója néhány nappal ezelőtt online konferencián osztotta meg aggodalmait a közepes fejlettségű országok hiteltörlesztő képességével kapcsolatban a pénzügyi élet jelentős személyeit tömörítő Harmincak csoport tagjaival – írja a Reuters.

A közepes vagy alacsony gazdasági fejlettségű országoknak jelentős GDP-eséssel kell számolniuk a következő időszakban, s emiatt a hitelek törlesztése sem lesz akadálymentes. Bizonyos kezdeményezések már történtek az elmúlt hónapokban, ilyen volt a G20-nak, a világ legnagyobb gazdaságait tömörítő szervezetnek az a döntése, ami olyan kétoldalú megállapodásokat szavatol a hitelezők és a törlesztők számára, aminek köszönhetően hat hónappal meghosszabbodik az adósság törlesztése.

– Az ilyen intézkedések mindenképp pozitívak, de nem jelentenek hosszú távú megoldást, valójában mindenki csak időt nyer velük, de a gondok megmaradnak. Határozott és energikus lépéseket kell tenni a megoldás irányába, mert könnyen megeshet, hogy 2021-re a világgazdaság adóssága eléri a globális GDP 100 százalékát – mondta az IMF vezérigazgatója.

A pénzügyi szakemberek szerint a sötét jóslat nem alaptalan, hisz igen sok fejletlen és kevésbé fejlett állam jelentős hitelek felvételére kényszerült a járvány okozta felfordulás miatt, ezeket pedig igen nehezen tudják törleszteni. Ezeket az országokat a legtöbb esetben a koronavírus-járvány mellett még az idegenforgalom visszaesése is sújtja.