2024. április 27., szombat

A régészeti felfedezés nem állította meg az építkezést a Nišben

Egy vélhetőleg bizánci épület falaira bukkantak múlt pénteken egy niši lakó- és üzletközpont építkezési helyén, adta hírül a város Műemlékvédelmi Intézete. A hír mégsem emiatt került az érdeklődés homlokterébe, hanem amiatt, mert az építkezésvezető a lelet közelébe sem engedte a régészt, hogy lefényképezze, és dokumentálja a friss felfedezést. Az eset az építkezési felügyelőségen kötött ki, mert a munkálatokat nem állították le – tudta meg a Južne vesti. Radomir Milošević, az építkezés vezetője szerint erre nincs szükség, mert a lelet a jövendőbeli épületen kívül van, és a beruházó engedélyezi a régészeti feltárást.

A régészeti leleteket a terep előkészítési munkálatai közben fedezték fel. Ljiljana Berić, a niši művemlékvédelmi intézet igazgatója szerint polgári bejelentés nyomán mentek ki a helyszínre, és minden bizonnyal bizánci épületmaradványt idéző falrészlet mutatkozott meg. A munkálatokat azonban nem szakították félbe, és a régésznek sem engedélyezték, hogy a bizonyítékokat beszerezze.

– Az építkezésvezető nem engedélyezte a fényképezést. Így a régész a látottak alapján írta meg a jelentést, és feljelentést tettünk az építkezési felügyelőségen. Ha lenne bizonyíték a kezünkben, akkor mi is megtilthatnánk a munkálatok folytatását, de nem fényképezhettünk, így bizonyítékunk sincs. A megoldást a felügyelőségtől várjuk – mondta Berić.

Az építkezési felügyelőség követelheti, hogy terepvizsgálat okán beengedjék a régészekkel együtt az építkezőhelyre, és elrendelheti a munkálatok leállítását is, amíg a régészek nem végzik el a munkájukat.