2024. április 26., péntek

Örömfestészet

A topolyai Ács József Amatőr Képzőművészeti Csoport kiállítása

Aki művészettel foglalkozhat, az mindig talál valami vigasztalót, valamit, ami előre viszi akkor, amikor a körülmények kedvét szegik – olvasható a topolyai nyugdíjas-egyesület Ács József képzőművészeti csoportja pénteken megnyílt kiállításának katalógusában, melyet Csernik Attila, a csoport művészeti vezetője készített.

A megnyitót egy népdalcsokorral tette ünnepélyessé Sörfőző Szügyi Judit és Kelemen Zsolt (Herceg Elizabetta felvétele)

A megnyitót egy népdalcsokorral tette ünnepélyessé Sörfőző Szügyi Judit és Kelemen Zsolt (Herceg Elizabetta felvétele)

Ez a kis társaság, amelyet az alkotás szeretete tart össze, immár 12 éve működik és alkot együtt. A barátkozás, a jó hangulat, a tapasztalatcsere jellemez minden együtt töltött közös órát. Ugyan ebben az évben kevesebbet találkozhattak, főként a világhálón tartották a kapcsolatot, de amint lehetett, találkoztak a tóparton, Szlifkó Klárának, a csoport vezetőjének tágas udvarán, és aktivitásaik is voltak ebben a világjárvány miatti szigorításokkal terhelt évben is. Közös kiállítást tartottak a karantént követően a palicsi amatőr festőkkel, bekapcsolódtak a városszépítési akcióba: szemeteskukákat és konténereket díszítettek mezei virágokkal, topolyai motívumokkal, és október végén egynapos művésztelepet szerveznek.

Ennyi év folyamatos munka mellett a változás, a fejlődés elkerülhetetlen, ez meglátszik a tagok kiállított képein is. Többen kipróbálnak újabb és újabb technikákat, illetve más és más témák kerülnek a vászonra. Az idei év komorabb képeit a koronavírus ihlette, például Bata Rózsáét. Cservenák Ružica egyik portréján is feltűnik a kék maszk. Dr. Szakmány Major Editet fogva tartja a bácskai táj és Topolya szépsége, Kollár András több technikával és témával van jelen a kiállításon. A kísérletező kedv nem hiányzik Milisavljević Ibolya, Kertész Éva, Szlifkó Klára, Stefanivić Đura és Vladislav Takač alkotásairól sem, melyek megtöltik a Művelődési Ház kiállítótermét pozitív energiával.

Az érdeklődők október végéig láthatják a kilenc amatőr festő legújabb alkotásaiból összeállított tárlatot.