2024. május 8., szerda
MOTOGP

Rossi kidőlt, a kis Márquez beindult

Fontos bejelentéssel érkezett Valentino Rossi az Aragóniai Nagydíj hétvégéje előtt: a Doktor lett az első versenyző a MotoGP-ben, aki elkapta a koronavírust, és bár jól érzi magát, a biztonsági előírások miatt nem vehetett részt a versenyen. Mivel Marc Márquez továbbra sem épült fel teljesen, így 1999 óta először történt meg a királykategóriában, hogy nem volt korábbi világbajnok a mezőnyben. A másik Márquezről azonban igencsak sok szó esett ezen a vasárnapon is…

Az élről a Yamahák startoltak, és Maverick Viñales vezetésével uralták is a táv első harmadát, ám hamarosan alaposan átrendeződött az élmezőny, amikor Viñales és a két Petronas is hátraesett – a tabellát vezető Fabio Quartararo még a pontzónán is kívülre, azt követően, hogy a hétvége során két fájdalmas bukást is elszenvedett. Az irányítást ekkor a Suzukik vették át Álex Rins és Joan Mir által, ám a legjobb tempót a mezőny közepéről felzárkózó Álex Márquez diktálta, aki megérkezett a dobogós helyekre, és az utolsó körökben már Rinst támadta első győzelmének reményében. Az előzés végül nem sikerült, így a Suzuki ünnepelhette Rins karrierjének harmadik sikerét, a kis Márquez azonban, úgy tűnik, a kiábrándító kezdés után végre ráérzett a nehezen vezethető Hondára, hiszen zsinórban másodszor lett második.

A következő hétvégén ugyanitt, az aragóniai pályán jön a folytatás, a tizennégy futamos bajnokság 11. fordulójaként. Az eddigi tíz futam nyolc különböző győztest hozott, a pontverseny élére pedig most Mir állt, aki még egyszer sem nyert a MotoGP-ben. Andrea Dovizioso csak a 7. lett, de így is közeledett az első helyhez. Továbbra is megjósolhatatlan, ki lesz a bajnok ebben az őrült szezonban.

Szoros az állás a két kisebb kategóriában is, a Moto2-ben ezúttal Sam Lowes, a Moto3-ban pedig Jaume Masia nyert.

Az Aragóniai Nagydíj végeredménye: 1. Álex Rins (spanyol, Suzuki) 41:54,391, 2. Álex Márquez (spanyol Honda) +0,2 másodperc hátrány, 3. Joan Mir (spanyol, Suzuki) +2,6, 4. Maverick Viñales (spanyol, Yamaha) +2,8, 5. Takaaki Nakagami (japán, LCR Honda) +4,5 stb.

A világbajnokság állása: 1. Mir 121 pont, 2. Quartararo 115, 3. Viñales 109, 4. Dovizioso 106, 5. Nakagami 92 stb.

WTCR

Magyar siker nélkül a Hungaroringen

Idén sem maradt ki a túraautó-világkupa menetrendjéből a magyarországi forduló, a mindig kiváló atmoszférát teremtő nézők azonban most hiányoztak, hiszen a pálya döntése értelmében zárt kapuk mellett bonyolították a hétvégét. Talán el is kélt volna a biztatás a hazaiaknak, mert bár három versenyt is futott a Hungaroringen a WTCR, a megszokott magyar dobogó ezúttal elmaradt. Ehhez hozzájárult, hogy Michelisz Norbert a gyenge időmérős eredmény miatt mindhárom futamot a mezőny második feléből kezdhette csak meg, amiből legjobb futamán a 6. helyig tudott felzárkózni a Hyundaijal. A Hondát vezető Tassi Attilának volt ugyan egy második rajthelye, de a pódiumig ő sem jutott el, egy 5. hely lett a legjobbja. Pedig a Hondának kedvezett a hétvége, Esteban Guerrieri két győzelmet is behúzott a testvércsapattal, egy siker pedig a Lynk & Cót vezető Yann Ehrlacher-nek is jutott, aki így továbbra is őrzi a vezetést a két márka pilótái által uralt bajnoki tabellán. Tassi a 11., a címvédő Michelisz a 13. a pontversenyben.

Jutott viszont egy kis rivaldavény a Zengő Motorsportnak, hiszen egy versenyző büntetése miatt Boldizs Bence a 11. helyett az 1. helyről vághatott neki a fordított rajtrácsos futamnak, amelynek végén eddigi legjobb eredményével hetedikként futott be.

A bajnokság állása:1. Ehrlacher 169 pont, 2. Guerrieri 146, 3. Muller 114, 4. Girolami 106, 5. Vernay 106 stb.