2024. március 29., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Ismét rendkívüli járványhelyzet lehet Szerbiában

214 polgárról derült ki, hogy elkapta a fertőzést

Dr. Predrag Kon szerint jelenleg nem vagyunk túl kedvező helyzetben a koronavírus terjedését illetően.

Újvidék (Ótos András felvétele)

Újvidék (Ótos András felvétele)

Aggódik az óvintézkedések be nem tartása és a maszkhasználat elmulasztása miatt. A járványügyi szakember a Prva Televízió vendégeként elmondta, Szerbiában akár már a jövő hét végére rendkívüli járványhelyzet lehet, emiatt pedig szigorításokat vezethetnek be.

Dr. Kon azt mondta, senki se gondolja, hogy mi valamiért különlegesek vagyunk, elér hozzánk is az, ami jelenleg Horvátországban zajlik. Most Belgrádban a legaggasztóbb a járványhelyzet, naponta több mint száz koronavírus-fertőzöttet regisztrálnak.

Nem zárható ki annak lehetősége, hogy Szerbia negatív PCR-teszthez köti majd az országba való belépést – nyilatkozta Branislav Tiodorović. A válságstáb tagja elmondta, az is szerepel az elképzelések között, hogy azok is beléphetnének az országba, akik már átestek a betegségen, és ezt antitest-teszttel bizonyíthatják.

Tiodorović a Blicnek adott interjújában hozzátette, hogy a hidegebb hónapok kedveznek a vírus terjedésének. Ha a lakosság betartja a megelőző intézkedéseket, megvalósítható, hogy két számjegyű legyen a napi új fertőzöttek száma – mondta Tiodorović.

Mint ismeretes, szombat délután 3 órától vasárnap délután 3 óráig 3325 koronavírustesztet végeztek, és 214 polgárról derült ki, hogy elkapta a fertőzést. Ebben az időszakban 2 páciens hunyt el, amivel 776-ra nőtt a járvány szerbiai áldozatainak száma. Jelenleg 390-en szorulnak kórházi ápolásra, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen.

Az összes fertőzésszám az országban 36.160, a halálozási arány 2,15%. A járvány kezdete óta 1.236.118 polgárt teszteltek Szerbiában.