2024. április 27., szombat

Fertőzöttségi csúcsok Európában

Kilenc francia nagyvárosban, mintegy 20 millió ember számára lépett életbe szombat este az éjszakai kijárási tilalom

Ismét teljes zárlatot vezethetnek be Olaszországban, miután szombatra rekordot döntött a koronavírussal egyetlen nap alatt megfertőződöttek száma, és átlépte a tízezret. Az olasz fővárosban sokan a közterületeken is maszkot hordanak, és miközben aggódnak az újabb korlátozások gazdasági hatásaitól, a jelenlegi egészségügyi előírásokat be nem tartókat hibáztatják a kialakult helyzetért. 

Kilenc francia nagyvárosban, mintegy 20 millió ember számára lépett életbe szombat este az éjszakai kijárási tilalom, amelyet a koronavírus-járvány megfékezésére rendelt el a kormány, miközben az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint több mint 32 ezerrel emelkedett az elmúlt 24 órában a fertőzöttek száma, amire nem volt példa Franciaországban a járvány kezdete óta.

Nagy-Britanniában már a lakosság több mint felét érintik az egyre szigorodó korlátozások. A fővárost, Londont pénteken este a második legmagasabb riasztási kategóriába sorolták, Manchesterben pedig a legszigorúbb szabályokat tervezik bevezetni.

Lengyelországban eddig példátlan szigorítást terveznek, miután újabb csúcsot döntött a koronavírusos esetek száma. A miniszterelnök szerint a korlátozások elsősorban a nagyvárosokat érintik majd. A középiskolákat már bezárták, az oktatást online folytatják.

Otthonmaradásra szólította fel a lakosságot Angela Merkel német kancellár egy szombati videoüzenetben. A politikus a német sajtóban drámaiként jellemzett üzenetében rámutatott, hogy az új típusú koronavírussal (SARS-Cov-2) igazoltan fertőzöttek száma napról napra ugrásszerűen emelkedik, és a járvány gyorsabban terjed, mint tavasszal, az első hullám idején.

"A viszonylag nyugodt nyárnak vége, nehéz hónapok állnak előttünk, és a következő napokban és hetekben dől el, hogy milyen lesz a tél, és milyen karácsonyunk lesz. Mindezt mi döntjük el, a cselekedeteinkkel" - mondta Angela Merkel a kormány portálján közölt felvételen.

Hangsúlyozta, hogy mindent meg kell tenni a vírus ellenőrizetlen terjedésének megakadályozásáért. Ezért nemcsak a már hónapok óta begyakorolt fertőzéshigiéniai óvintézkedéseket - maszkviselés, távolságtartás, gyakori kézmosás, és az őszi-téli időszakban gyakori szellőztetés - kell komolyan venni, hanem "még tovább kell menni".

Az orvosok szerint kritikus a helyzet a szlovén kórházakban a kórházi ellátásra szoruló koronavírus-fertőzöttek számának növekedése miatt, miközben szombatra ismét megdőlt a korábbi csúcs az egy nap alatt regisztrált új fertőzöttek számában - írt a helyi sajtó szombaton. Az egészségügyi ellátórendszer túlterheltség miatt a járványügyi szakemberek szombattól nem kutatják fel a fertőzöttek kontaktjait. A pozitív tesztel rendelkezőknek maguknak kell jelezniük azok felé, akikkel kapcsolatban álltak, hogy koronavírus fertőzésük van. Amennyiben százezer főre vetítve a megbetegedések száma meghaladja a 140-et, a kórházi ellátásra szorulók száma a 250-et, valamint az intenzív osztályon kezelt betegek száma az 50-et, automatikusan újra hivatalosan is járványhelyzetet hirdetnek Szlovéniában. A lapok szerint ez már hétfőn bekövetkezhet. A kormány által szombaton közzétett adatok szerint pénteken 898-cal 14 416-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Négy beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma 187-re nőtt. A diagnosztizált betegek közül 250-en vannak kórházban, közülük 43-at ápolnak intenzív osztályon.

Horvátországban egy nap alatt, szombatra 1096-al nőtt és elérte a 24 761-et az azonosított fertőzöttek száma. Tíz ember meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma 355-re nőtt. Kórházban ápolnak 530 beteget, közülük 28-an vannak lélegeztetőgépen.