2024. április 26., péntek
BRASSÓBÓL

Háromról kettőre jutottak

Az RMDSZ két befutó képviselői helyet felkínált az EMSZ-nek

Úgy tűnik, hogy a decemberi parlamenti választáson a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) listáján indulhatnak a Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Polgári Párt koalíciójaként létrejött Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) képviselőjelöltjei is. Erre enged következtetni Kelemen Hunor RMDSZ-elnök bejelentése, miszerint két bejutó képviselői helyet átengednek az EMSZ-nek.

Az EMSZ lapzártáig nem kommentálta a hírt, így azt nem tudjuk, elfogadja-e, hogy az RMDSZ-listán induljanak jelöltjei. A koalíciós pártlista azért nem opció, mert a romániai választási törvény szerint, ha két párt együtt indul a választásokon, a bejutási küszöb 5 százalékról 8 százalékra ugrik.

Kelemen Hunor sajtótájékoztatója pénteken Kolozsváron (Fotó: MTI)

Kelemen Hunor sajtótájékoztatója pénteken Kolozsváron (Fotó: MTI)

Az EMSZ a szeptemberi helyhatósági választás után jelentkezett be az RMDSZ-nél, három bejutóhelyet kért az együttes lista támogatása fejében. Az RMDSZ a magyar szavazatok mintegy 85, az EMSZ 15 százalékát szerezte meg. Országos viszonylatban az RMDSZ eredménye 4,5 százalék körüli volt, ami a parlamenti bejutási küszöb alatti. Noha számos magyar községben a tétnélküliség miatt – az RMDSZ-es jelölt volt az egyetlen pályázó – a jelenlét ugyancsak alacsony volt, s noha az RMDSZ remélhette, hogy a parlamenti választáson ezeken a helyeken a részvétel számottevően emelkedhet, úgy érezte, fölösleges kockáztatnia, ezért az EMSZ együttműködési ajánlatát elfogadja. Akkor is, ha nyolc évvel ezelőtt megszabtak egy másik küszöböt is a politikai képviseleteknek: ha négy megyében megkapják a szavazatok minimum 20 százalékát, lehet százalékarányos képviseletük a törvényhozásban. Erre pedig az RMDSZ-nek minden esélye megvan, hiszen Hargita, Kovászna és Maros megyében 50 százalékon felüli eredményt érhet el, Szilágy és Szatmár megyében is könnyen meglehet a 20 százalék.

Az RMDSZ nem fogadta el a három bejutóhely átengedését, két helyet viszont felajánlottak, a magyar szavazók politikai szervezeteket támogató szavazatainak arányára hivatkoztak. Lényegében arról a két helyről mondtak le, amelyet a négy évvel korábbi választáskor a Magyar Polgári Pártnak juttattak. Kelemen Hunor bejelentette, hogy a szórvány képviselője továbbra is Benedek Zakariás lesz, a Magyar Ifjúsági Értekezlet jelöltjének pedig egy „billegő” helyet ajánlottak fel Bihar megyében. Ott, ahol – összehasonlítva a helyhatósági választás eredményeivel a parlamenti választás eredményeit – számszerűsíteni lehet, mennyire volt előnyös a közös indulás. Hogy egyről kettőre jutott-e az erdélyi magyarság azzal, hogy háromról kettőre jutottak elöljárói.