2024. április 27., szombat

Élesztgetik a nagybecskereki vízgyárat

Egy újabb víztartály megépítésével próbálják stabilizálni a hálózati nyomásproblémát

Nagybecskereken néhány hete újra üzemel a vízgyár, és ennek köszönhetően szemmel láthatóan, tiszta víz csordogál a csapokból. A vízgyárban azt megerősítették, hogy nemcsak a színében, hanem összetételében is megfelelő legyen az előírásoknak. A nagybecskerekiek ennek ellenére továbbra is palackozott vizet fogyasztanak. Az elmúlt években elhangzottak, meg nem valósult ígéretek ugyanis óvatosságra intik őket.

Több víz kell a hálózatba (Kecskés István felvétele)

Több víz kell a hálózatba (Kecskés István felvétele)

A legnagyobb bánáti városban ugyanis a megoldás keresése közben minden negatív rekordot sikerült megdönteni. Az arzéntartalom miatt 2004 óta tilos a vezetékes víz használata, és a tilalom mindmáig érvényben van. Az önkormányzat 2012-ben szerződést írt alá egy német társasággal a vízgyár építéséről, de annak megvalósítását a hatalomváltás után leállították. Az új vezetés 2015-ben egy olasz hátterű cégre bízta a víztisztítást, amit az (akkor) érvényes jogszabályok nem engedélyeztek. A törvényrendelkezést megváltoztatták, és lehetővé vált, hogy magán cégre bízzák a város vízellátását.

Késedelemmel ugyan, de a vízgyár elkészült. A többszöri, sikertelen próbaüzemeltetés során kiderült, hogy a kapacitás nem képes folyamatosan megfelelő mennyiségű és minőségű vizet megtisztítani. A nyári hónapokban a gyenge nyomás miatt nem jutott víz az emeleti lakásokba.

A magántulajdonban (újabban izraeli kézben) levő vízgyárban azonban nem adják fel. A napokban bejelentették, hogy a közegészségügyi intézet által elvégzett elemzések azt mutatják, hogy az üzemben megtisztított víz megfelel a követelményeknek, és ennek tükrében azt remélik, hogy hamarosan megszűnik a vezetékes víz használatának a tilalma. Ahhoz egy hónapig folyamatosan megfelelő vízminta szükséges. Szerintük az egyik legfontosabb eredmény az, hogy egy liter víz arzéntartalma most 0,011 mikrogramm, ami a megengedett határon belül van. Egyébként a nagybecskereki hálózati víz használatát literenkénti 150/200 mikrogramm arzén miatt tiltották meg.

A vízgyár jelenleg másodpercenként 200 és 250 liter közötti mennyiséget képes a vezetékbe jutattni. A vízgyárból közölték, hogy hozzáfogtak egy újabb víztartály megépítéséhez, amelynek köszönhetően stabilizálódik a nyomás a hálózatban. Céljuk az, hogy elérjék a másodpercenkénti 400 liternyi vízmennyiség kibocsátását a vízgyárból, amellyel állandósulna a város vízellátása.