2024. április 27., szombat

Közepes termés kukoricából

Szenttamáson egyre többen morzsolnak kint a földön, mert hiánycikk a kézi munkaerő

A szakértők szerint Szerbiában az idén rekordtermés várható kukoricából, bár eddig a termésnek mindössze a 33 százalékát takarították be. A termelők viszont azt mondják, a hozamok átlagosak, és nem igazán beszélhetünk rekordokról. A szenttamási határhoz 28 ezer hektár termőföld tartozik, ebben az évben ennek mintegy 56 százaléka kukoricával bevetett terület.

(Paraczky László felvétele)

(Paraczky László felvétele)

Serfőző László termelő az idén több mint 40 holdon termesztett tengerit. Elmondta, az eső előtt csupán egy kis darabon sikerült leszedni a termést, viszont az első eredmények alapján a hozamok kielégítőek.

− Eddig másfél holdat törtem le, és ebből másfél vagon csöves kukorica lett, azaz 55–56 mázsa holdanként. Ez egy szolid hozam, talán kicsit jobb, mint a múlt évi. A nyár elején sokkal jobbnak ígérkezett a kukorica, de az augusztusi kánikula megtette a magáét. Ha nem lett volna annyira meleg, vagy esett volna egy kis eső, akkor szerintem 10-15 százalékkal nagyobb lenne a hozam.

A szenttamási határban kukoricából van a legtöbb, míg a szója a második helyen áll. Ha összevetnénk az idei évet a múlt évivel vagy a tavalyelőttivel a hozamok szempontjából mit lehetne elmondani?

– A szója átlagban 17-18 mázsát termett, nálam régebben volt jobb is. Mivel szolgáltatásos aratást is végzünk, több felé volt alacsonyabb hozam is, olyan 12-13 mázsa. Az idén a szenttamási határban nagyon sok napraforgót vetettek, szerintem legalább 25 éve nem volt ennyi. Már most úgy gondolom, hogy jövőre is sok lesz ebből az ipari növényből, mert nem rossz az ára, 37-38 dinárért le lehetett kötni még márciusban, azt ki is fizették. Ráadásul szépen termett, átlagban 20 mázsát szedtek le holdanként, ami nem számít rossznak. A szója csaknem 4-5 éve nem adja meg azt az igazi ,,énjét”. Az elvárások átlagosan 20 mázsa körülire tennék, de ebben az évben sok helyen ettől kevesebb termett. Folyamatosan változik a vetésforgó a határban, répából is kevés van, de a búza egy kicsit több volt, mint korábban. Szerintem jövőre több cukorrépa lesz, mert a felvásárlók egy kicsit kesztyűs kézzel bánnak a termelővel, így például magasabb a cukortartalom, kevesebb a szemét, nincs annyi levonás az árból mint az előző években. Szerintem ezzel bolondítsák a népet, hogy vessen jövőre többet.

Mi a helyzet a kukoricával?

– A kukorica ára jelenleg 16–16.5 dinár között mozog, 14 százalék nedvességtartalommal, de mondjuk ennyi volt az elmúlt két két évben is, vagyis a felvásárlási ár stagnál. Később lehet emelkedik, mivel a nyáron is elég drága volt a kukorica.

Az idei betakarításnál úgy tűnik, kevesebben morzsolnak a földön, többen góréznak. Mivel magyarázható ez?

– A morzsolt kukorica megy a kivitelre, a hangárokból vagy a silókból egyenest a kikötőkbe – így mondják a kamionosok. Pontosan hogy szállítják, azt nem tudom, de ezt szárítani nem kell, és a jelenlegi 15-16 százalék nedvességgel már eláll. Másrészt mind többen morzsolnak kint a földön, mert „hiánycikk” a kézi munkaerő. Nagyon sokan kimentek külföldre, nem igazán lehet találni asszonyokat, embereket, hogy góréba rakják a kukoricát.