2024. március 28., csütörtök

Lončar: Egy hét alatt 950 feljelentés

A lokális szerbiai válságtörzsek nem adhatnak ki különleges engedélyeket lakodalmak, vagy más népes ünnepségek megrendezésére, mert ezeken a rendezvényeken terjedhet legkönnyebben a koronavírus – jelentette ki Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter a 021.rs tudósítása szerint.

A miniszter szerint Szerbiában az elmúlt héten 270 fertőzöttet ápoltak kórházban, ez a szám viszont mostanra 359-re nőtt. A koronavírusban megbetegedettek kórházi ápolása költséges, naponta ezer euróba kerül.

– Egy hét alatt 270-ről 359-re nőtt a kórházban ápoltak száma, és a fertőzöttek száma is növekvő tendenciát mutat. Ezt az ünnepségek és a bulik eredményezték. Tudomásunkra jutott, hogy több községben a helyi válságtörzs engedélyt adott ki rendezvények megtartására, de ezt nem tolerálhatjuk. A jelenlegi szabályok szerint 30 személynél többen nem vehetnek részt egy-egy rendezvényen, és senki nem adhat engedélyt ezek megtartására – mondta.

Kockázatosnak nevezte a polgárok részéről is azt a döntést, hogy részt vegyenek a tömeges ünnepségeken.

Az egészségügyi miniszter kitért arra is, hogy a múlt héten közzétett telefonszámon – amelyen a polgárok bejelentést tehetnek, ha szabálytalanságot észlelnek –, eddig mintegy 950-en jelentkeztek. A polgárok tehát számos esetben észlelték, hogy környezetükben megszegik a koronavírus-járványra vonatkozó rendelkezéseket. A bejelentések alapján eddig több tíz esetet vizsgáltak ki, jegyezte meg a miniszter.