2024. április 26., péntek

Gyakori csőrepedések városszerte

A Városi Vízművek a polgárok megértését kéri

Az elmúlt napokban a szokásosnál több csőtörés történt Újvidék területén, ezért a Városi Vízművek Közvállalat felhívást intézett a polgárokhoz, hogy legyenek megértéssel a vízszolgáltatás szüneteltetése végett.

A városi vízgyár berendezései vadonatújak, de a hálózat helyenként 40 évnél is régebbi (Ótos András illusztrációja)

A városi vízgyár berendezései vadonatújak, de a hálózat helyenként 40 évnél is régebbi (Ótos András illusztrációja)

A közvállalat illetékesei elmondták, hogy a csőtörések leginkább azokon a részeken történnek, ahol korhadt a vízvezeték, sok helyen 40 éves csövekben folyik a csapvíz.

A Telepen, a Hős Pinki utcában a nagy mennyiségű csapadék miatt egy méretes fa gyökerei okozták a csőtörést: a talaj meglazult, a fa megmozdult, gyökerei pedig áttörték a korhadt vízvezetéket. A Városi Vízművekben hangsúlyozták, hogy az ilyen esetekben lassabban folyik a javítás, mert először a Városi Kertészet Közvállalat munkásaira vártak, akik eltávolították a megdőlt fát, majd csak ezután kezdhettek neki a megsérült vezeték cseréjéhez – olvasható a Dnevnik napilap honlapján.

A Stefan Stefanović utcában a vízvezetéket elhelyezése óta nem újították fel, a Šafárik utcában pedig ezt elvégezték ugyan, de ettől függetlenül, le kellett zárni a környező utcák vízhálózatát is, amíg nem fejezik be a javítási munkálatokat. Hasonló eset történt Szalajkán is, ahol a Branko Radičević utcában történt csőrepedés, és a környező utcák is víz nélkül maradtak huzamosabb ideig.

A Stepa vajda sugárúton az épületekhez vezető vízvezeték-csatlakozáson keletkezett gond, a munkálatok összetettsége miatt több időbe telt, amíg elhárították a meghibásodást.

A Városi Vízművek illetékesei emlékeztetnek arra, hogy a közvállalat dolgozói minden meghibásodás bejelentésére kiszállnak a terepre, attól függetlenül, hogy hétköznap, vagy hétvégén történt-e a csőtörés. Természetesen, a közvállalatban kiszállás előtt mérlegelik, hogy melyek azok a munkálatok, amelyek prioritást élveznek. A Városi Vízművekben elmondták, hogy a csőtörések 40 százaléka az illegálisan elhelyezett vízvezetékeken történik, a felméréseik szerint a város területén több száz kilométernyi ilyen hálózatot csatlakoztattak a legális rendszerre.