2024. április 27., szombat

Újabb szigorítások Nyugat-Európában

Hollandia részleges lezárásra készül, hogy megfékezze a koronavírus-járványt terjedését, miután az országban a korábbinál sokkal gyorsabban terjed a fertőzés. Minden bár, kávézó és étterem bezár ma este. Az alkohol- és marihuánaárusítás is tilos lesz 8 óra után.

Az országban sokáig vonakodtak attól, hogy kötelezővé tegyék a maszkviselést, végül azonban a miniszterelnök elrendelte, hogy a minden zárt helyen el kell takarniuk az arcukat a 13 évesnél idősebbeknek.

Mark Rutte holland kormányfő:

"Ez egy kemény üzenet, és az új intézkedések fájni fognak, de ez az egyetlen megoldás, mivel a tények nem hazudnak. Szigorúbbaknak kell lennünk magunkkal szemben és a viselkedésünkkel szemben."

Angliában háromlépcsős korlátozást vezetnek be a koronavírus-járvány miatt: a térségeket közepes, magas és nagyon magas riasztási szintre sorolják be. Több mint 17 ezer új fertőzést észleltek az országban egyetlen nap alatt, ez június óta a legmagasabb szám. Az ellenzék szerint a kormány járványügyi intézkedései nem elegendőek.

Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője 2-3 hetes lezárást indítványozott Angliában. Mint mondta, az időszakosan bevezetett világos és hatékony korlátozásokkal csökkenteni lehet a reprodukciós indexet, a fertőzöttek és a kórházba kerülők számát.

Eközben Párizsban étterem- és bártulajdonosok koktélpartit tartottak a francia főváros egyik legnagyobb vasúti pályaudvara előtt. Így akarják felhívni a figyelmet arra, hogy a pandémia miatt pénzügyi válságba került az ágazatuk.

"A kormánynak erős, határozott intézkedéseket kell hoznia, hogy elkerüljük a gazdasági tragédiát, amellyel egész Franciaországban szembesülünk” – mondta az egyik étteremtulajdonos.

Egy bártulajdonos pedig arról beszélt, hogy a megoldáson gondolkodik éjszakánként, de egyelőre fogalma sincs, mit hoz a jövő.

Emmanuel Macron államfő sokkoló bejelentéseket tesz szerda este - jelezte az elnöki hivatal. Franciaországban az elmúlt 24 órában csaknem 13 ezer új fertőzöttet regisztráltak.