2024. április 27., szombat

Egy nap alatt 1500 panasz

A banki ügyfeleket tömörítő Efektiva egyesület azt követeli a Szerbiai Nemzeti Banktól, hogy tiltsa meg a hitelfeldolgozási költségek megfizettetését, és rendelje el a bankoknak az „eddig törvénytelenül megfizettetett illeték” megtérítését.

Közleményében az egyesület kiemeli, hogy az Alkotmánybíróság megerősítette a Legfelsőbb Bíróság állásfoglalását, mely szerint törvénytelen a bankkölcsönök jóváhagyása körüli teendők megfizettetése, a bankoknak erre nincs joguk anélkül, hogy pontosan meg ne neveznék, miféle költségekről is van szó. Pillanatnyilag országszerte több mint 30 000 per folyik ez ügyben a bíróságokon.

A belgrádi Fellebbviteli Bíróság 2018 januárjában hozta meg az első jogerős ítéletet, mely szerint a bankoknak nincs joguk megfizettetni a hitelfeldolgozási költségeket. Azóta több száz ítélet született a banki ügyfelek javára, és kártalanították is őket, de újabbnál újabb feljelentések érkeznek. Az Efektiva tudomása szerint az újvidéki Alapbírósághoz a múlt héten csupán egyetlen nap alatt 1500 ilyen panaszt nyújtottak be.