2024. április 27., szombat

Önkéntes akció volt az Erdőtelepítők Parkjában

Önkéntes ifjúsági akciósorozatot szervez októberben és novemberben a Vajdasági Magyar Diákszövetség (VaMaDiSz), ennek egyik állomásaként szombaton Óbecsén az Erdőtelepítők Parkjában általános és középiskolás diákok gereblyéztek, takarítottak és a padokat is befestették.

Általános és középiskolások csinosították a parkot (Fehér Rózsa felvétele)

Általános és középiskolások csinosították a parkot (Fehér Rózsa felvétele)

A VaMaDiSz elnöke, Sóti Attila is szerszámot ragadott: kaszával vágta le azt a méretes gazt az egyik ösvény mellett, amit a parkot karbantartó Komunalac Közvállalat munkásai elmulasztottak megtenni.

– Tavaly a magyar kormány egyik pályázatán nyertünk támogatást egy önkéntes akciósorozat megszervezésére, amelynek a célja az, hogy a fiatalokat arra ösztönözzük, tegyenek valamit a közösségükért. Óbecsén éppen ezért az Erdőtelepítők Parkjában szerveztünk akciót, mert a közösségi felületeken úgy láttuk, hogy sokan elégedetlenek a park egyes részeinek az állapotával.

Újvidék és Óbecse után Szenttamáson, Topolyán és Oromon folytatódik az akció – tudtuk meg Sóti Attilától.

Az óbecsei eseményre a komposztálás világnapja alkalmából került sor, erről a környezetkímélő megoldásról Csonka Róbert, a Bratstvo Általános és Középiskola kertészeti szaktanára tartott rövid ismertetőt. Kisutcai Ivett, a Petőfi Sándor Általános Iskola ötödikes tanulója is részt vett az akcióban.

– A komposztálót agyagos talajon alakítsuk ki, amelybe mehet konyhai hulladék, frissen vágott fű, fahamu, forgács, de húst, csontot, gyógyszert és vegyszert ne tegyünk a komposztálóba. A komposzt 3–12 hónap alatt érik meg, és fel lehet használni a termőtalaj javítására, de a szobanövények cserepeibe is tehetünk belőle – mondta fel a leckét Ivett.

Az akció társszervezője az óbecsei Ökobecse Polgári Egyesület és a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fórumának helyi szervezete volt.