2024. április 16., kedd

Ördög Alen nyerte a Nemzeti Vágtát

Porva színeiben nyert az oromhegyesi lovas – Nagy Arnold a harmadik helyen ért célba
Ördög Alen, Porva versenyzője átveszi a győztesnek járó 1848-as huszárszablyát a 13. Nemzeti Vágta döntőjének eredményhirdetésén (Fotó: MTI)

Ördög Alen, Porva versenyzője átveszi a győztesnek járó 1848-as huszárszablyát a 13. Nemzeti Vágta döntőjének eredményhirdetésén (Fotó: MTI)

A fennálló járvány miatt közönség nélkül tartották meg az elmúlt hétvégén  Budapesten a Hősök terén a sorrendben  13. Nemzeti Vágta futamait, amelyben több lovasunk és érintett volt, annál is inkább, mert Nagy Arnold temerini színekben immár harmadik alkalommal harcolta ki a döntőben való részvételt. Szombaton  a negyedik előfutamban állt rajthoz Fantázia nyergében és első lett, így továbbjutott a vasárnap délelőtti középdöntőbe, ahol a sors úgy hozta, hogy a zentai színekben lovagló - az idei Vajdasági Futamon diadalmaskodó  - Gulyás Szabolccsal kellet csatáznia az első helyért. Ebben a megmérettetésben idén is Fantázia bizonyult gyorsabbnak Nagy Arnolddal, míg Déva Szándék másodikként ért célba. Az 5. szombati előfutamban induló Dudás József csak harmadik lett London nevű lovával, a 6. előfutamban pedig a szabadkai színekben rajthoz álló Báló Attila Montanával  sajnos a jó rajtot követően egy baleset következtében kiesett a futamból. A 10. előfutamban a második helyen befutó Déva Szándék mellett Cékus Árpád is rajtolt Bessie-vel is Kishegyes színeiben, azonban nem jutott be a középfutamba.

– Ha nem a címvédővel hozott volna össze a sorsolás a középfutamban, biztosan bejutottam volna a döntőbe – nyilatkozta lapunknak a Vajdasági Futam győztese Gulyás Szabolcs – Ellenük nem sok esélyem volt, de örülök ennek a helyezésnek is, hiszen a legerősebb mezőnyben estem ki és éppen Arnold ellen, akinek sok sikert kívánok a döntőben.

Kérdésünkre, hogy mit tud a balesetet szenvedett Báló Attiláról, elmondta, hogy vasárnap délelőtt beszélt vele és szerencsére jól van, nem szenvedett komolyabb sérülést.

A Kishuszárok 3. előfutamában indult a Bácsfeketehegyet képviselő Koncz Dorottya, aki másodikként ért célba Bohóc nyergében és  bejutottak Kishuszár Vágta Döntőjébe. Cékus Noémi csak a harmadik helyet tudta megszerezni előfutamában  így számára véget ért a verseny. A döntőben Csetény versenyzője Vörös Tamara nyert Nárcisz nevű lovával, Koncz Dorottya pedig a negyedik helyen fejezte be a futamot Bohóccal.

Előfutamát megnyerve viszont bejutott a Nemzetközi Vágta döntőjébe Davidovity Deján is Szerbia színeiben, majd a vasárnap délutáni döntőben a negyedik helyen ért célba. Ezt a futamot a szlovén Peter Požar Jr. nyerte meg a versenyre kisorsolt bábolnai Chris nyergében.

A Nemzeti Vágta futama óriási küzdelmet, izgalmas hajrát hozott. A rajt nem a legjobban sikerült a temerini színekben induló Nagy Arnoldnak, így a futam közben már csak nehezen tudott felzárkózni az élmezőnyhöz. Ördög Alen nagyszerű érzékkel használta ki a lehetőséget és lova Ricardo gyorsaságát és a hajósi lovas Földes Bence mellett sikerült megnyernie a versenyt.