2024. április 27., szombat
IN MEMORIAM

Sóti Ferenc (1950–2020)

Drága Sóti Feri!

Teljes vezetéknévvel és keresztnévvel szólítalak, mert mindenki így ismert téged. Így ismertek Keviben a gyermekkorodban, és később a zentai és szabadkai iskolás éveid alatt is. Egy vidám, mindig tettre kész, segítőkész embert személyesítettél meg, és ilyennek maradtál meg az emberek emlékezetében az Acél kereskedőjeként, valamint az Elektrovojvodina raktárosaként is. Mindegy, hogy milyen munkahelyen dolgoztál, a gyermekkorodban magadba szívott föld szagát soha nem tudtad feledni. A munkád mellett gazdálkodtál is, és arra törekedtél, hogy minél jobb eredményt érjél el. Már újraalakulása után bekapcsolódtál a Zentai Gazdakör munkájába, mert tudtad, hogy összefogásban az erő és a haladás lehetősége. 1998-ban átvetted a gazdakör vezetését, és 22 éven át időt, pénzt, energiát nem spórolva vezetted a zentai földműveseket. Mindig ott voltál az első sorban, ha szakmai útra kellett menni, de akkor is az élen haladtál, amikor a termelők demonstrációval fejezték ki elégedetlenségüket a mezőgazdaságban uralkodó helyzettel kapcsolatban.

Mindig volt véleményed, amelyet nyíltan, őszintén és határozottan el is mondtál, ezért is választottak be először a Kertek helyi közösség tanácsába, majd később a zentai képviselő-testületbe. A földművesek érdekvédelme mellett sokat tettél a vajdasági gazdatársadalom összefogásáért a különböző szövetségek megalakításában való aktív részvétellel és azok későbbi munkájának támogatásával. Egyike voltál azoknak, akik az orosházi és az aradi gazdaszervezetek elnökeivel kezdeményezték a Kárpát-medencei Magyar Gazdaszervezetek Egyeztető Fórumának megalakítását, amelyben éveken keresztül képviselted a vajdasági magyar gazdák érdekeit.

A Zentai Gazdakör munkájába te kapcsoltad be a juhászokat, a gyümölcstermelőket, kezdeményezője voltál a Szent Miklós Pálinkalovagrend megalapításának, és elindítottad 20 évvel ezelőtt a Mikulás-napi kiállítást a hozzá kapcsolódó pálinkafesztivállal együtt. Ez a rendezvény mára már egy egész sportcsarnokot betöltő nemzetközi termékbemutatóvá nőtte ki magát a Zentai Gazdanapok keretében. Az általad kifejtett munkának köszönhetően a Zentai Gazdakör 2012-ben megkapta Zenta város Pro Urbe díját.

Ennyi társadalmi munka mellett nem hanyagoltad el a családot sem, és mint példás férj és apa mindent megtettél fiaid boldogulásáért és unokáid szebb jövőjének biztosításáért.

Szomorú szívvel búcsúzunk tőled ezzel a népi mondással: Nem az hal meg, akit eltemetnek, hanem az, akit elfelednek!

Szívünkben örökké élni fogsz, nyugodj békében.

Isten veled, Sóti Feri!

   Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége elnöke

(Sóti Ferencet október 12-én, hétfőn 13.30-kor helyezik örök nyugalomra a zentai alsóvárosi Szent Anna temetőben. A család kérése az, hogy urnatemetés miatt barátai, tisztelői csupán egyetlen szál virággal búcsúzzanak tőle.)