2024. április 27., szombat

Hírnévhez méltó módon

Novak Đokovićnak nem volt könnyű dolga a spanyol Pablo Carreno Bustával a Roland Garros negyeddöntőjében. A világelső elég gyönge játékkal elveszítette az első játszmát, azután sikerült elfogadható keretek közé szorítani az önhibák számát, és, mint ahogyan ezt a múltban oly sokszor tette, hírnevéhez méltó módon könyörtelenül használta ki a breakalkalmakat, ellenfele ilyen lehetőségeit pedig magabiztosan hárította.

Đoković a Carreno elleni meccs elején fájlalta a bal karját, de aztán „bemelegedett”. Ellenfele a meccs után sérelmezte, hogy orvosi ápolást kért… (Fotó: Beta/AP)

Đoković a Carreno elleni meccs elején fájlalta a bal karját, de aztán „bemelegedett”. Ellenfele a meccs után sérelmezte, hogy orvosi ápolást kért… (Fotó: Beta/AP)

A meccs kezdete rámutatott, hogy a Carreno elleni New York-i leléptetésének emléke nem tűnt el nyomtalanul, míg a spanyol abból önbizalmat merített. Ez a kép azonban csak az első játszmára volt érvényes, amikor Đoković ugyan ledolgozta a 4:2-es hátrányt, de 4:4-nél megint leadta az adogatást. A második játszmában egyenrangú játék folyt, amelyben Đoković két breaklehetőséget kihasznált, a másik oldalon pedig mindhármat hárította. A harmadik játszmában Carreno kétszer is kihagyott breaklabdát, majd azon nyomban elveszítette a saját adogatását, míg a negyedik játszmában egyetlen break döntött Đoković javára.

Đoković ma az elődöntőben a görög Sztefanosz Cicipasszal mérkőzik, akivel 3:2-re áll a mérlege, az utolsó meccsüket pedig az idén Dubajban játszották, és a világelső magabiztosan győzött. Novaknak az esetleges mai győzelem 480 ranglistapontot érne, és azt is jelentené, hogy csak egy diadalra jár a 18. nagy serlegétől. A másik meccsen Rafael Nadal és Diego Schwartzman játszanak a döntőért.

A görög a negyeddöntőben váratlan fölénnyel tarolt. Mindössze tíz nappal azután, hogy elvesztette Andrej Rubljov ellen a hamburgi döntőt, Cicipasz három játszmában, két óránál is rövidebb csatában győzte le ugyanezt az ellenfelet. Rubljov egy pillanatig sem volt méltó rivális, Cicipasznak pedig az elődöntő a legjobb Grand Slam-eredménye, amelyet korábban csak tavaly az Australian Openen jegyzett.

Női egyesben a 19 éves lengyel Iga Świątek az első döntős. Iga tegnap fölényesen nyert az argentin Nadia Podoroska ellen, és a szombati döntőben Kenin ellen játszhat a serlegért.

PÁRIZS. – A Roland Garros negyeddöntőjében, férfiak: Đoković–Carreno 4:6, 6:2, 6:3, 6:4, Cicipasz–Rubljov 7:5, 6:2, 6:3. Nők, elődöntő: Świątek–Podoroska 6:2, 6:1.