2021. december 3., péntek

Újabb elismerés Rátgéber Lászlónak

Rátgéber László kosárlabdaedző maximális pontszámot kapott tudományos előadására a Habilitációs Bíráló Bizottság mindhárom tagjától.

Rátgéber László
Rátgéber László

A Pécsi Tudományegyetem tájékoztatása alapján Sulyok Endre, a bizottság elnöke szerint a város sikeredzője "a sportot, mint gyakorlati munkát olyan elméleti háttérrel vértezte fel, hogy a kettő kölcsönösen megtermékenyíti egymást".
A volt férfi és női szövetségi kapitány habilitációs eljárása keretében "Az aerob állóképesség és az eredményesség összefüggése női kosárlabdázóknál" címmel - a koronavírus-járvány miatt online felületen - tartott csütörtökön tudományos előadást.
Rátgéber László egyetemi adjunktus az egyetemi tanulmányait az újvidéki Testnevelési Egyetemen kezdte, ahol 1993-ban szerzett kosárlabda szakedzői diplomát. 2009-ben Belgrádban az ALFA Egyetem Sportmenedzsment szakán megszerezte az Edzéstechnológiák menedzsere címet, majd 2011-ben ugyanitt elvégezte a mesterképzést. A jelölt doktori fokozatát 2014-ben szerezte az egészségtudomány területén a Pécsi Tudományegyetemen, amit summa cum laude minősítéssel értékeltek.
Az egyetlen magyar női Euroliga-győztes tréner 2015 óta tanít a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán, a Teljesítménydiagnosztikai és Teljesítménysport Labor munkacsoportjának vezetője, valamint a posztgraduális képzésben is szerepet vállal.
Rátgéber Lászlót 1993-ban az Év edzőjének választották Jugoszláviában, Magyarországon ezt a címet kilenc alkalommal nyerte el, míg Törökországban 2011-ben kapta meg. 2009-ben megválasztották Európa legjobb női kosárlabdaedzőjének. 2003-ban Mesteredzői címet kapott. Oktatói és tudományos munkáján túl az általa alapított pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia szakmai és stratégiai igazgatója.