2024. április 25., csütörtök

A legnagyobb szurkolóm a kislányom

Az oromhegyesi Gulyás Szabolcs az idei Vajdasági Futamon Zenta színeiben indult és védte meg lovasként múlt évi bajnoki címét
Gulyás Szabolcs a serleggel

Gulyás Szabolcs a serleggel

Mint arról olvasóinknak már korábban is hírt adtunk az idén szervezte meg nyolcadik alkalommal a Vajdasági Magyar Szövetség és a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány a nagyszabású lovasversenyt, a Nemzeti Vágta vajdasági előfutamát. Egészen ezidáig Vajdasági Vágtának hívták az Andrásnépén (Zobnaticán) megszervezett futamokat, de az idén a Nemzeti Vágta szigorú szabályai miatt csak Vajdasági Futamot tarthattak. Ennek oka, hogy a magyar–szerb-határon életbe lépett szigorítások miatt a Nemzeti Vágta hivatalos bírái nem lehettek jelen, de ez a lényegen nem változtat, ugyanis Vajdaság legjobb lovasai ezúttal is versenyezhetnek a budapesti döntőben. A Vajdasági Futam helyszíne most először a szabadkai lóversenypálya volt, a járványhelyzet miatt azonban nézők nélkül. A versenyen 13 település lovasa vett részt, illetve 7 kishuszár is nyeregbe szállt.
A csatát az ezúttal a Zenta színeiben lovagló Gulyás Szabolcs nyerte meg Déva Szándék lovával, megvédve így a múlt évi bajnoki címét. A második helyen Kishegyes (Cékus Árpád Bessie lovával), a harmadikon Szabadka (Báló Attila Montana lovával), negyedikként pedig Dudás József Oromhegyes képviseletében Cézár nevű lovával ért célba, aki ugyancsak ott lehet majd a központi rendezvényen, hiszen az alanyi jogon induló szabadkai Báló Attila dobogós helyen végzett, így a szervezők döntésének értelmében a negyedik helyzett lovas és ló is jogot szerzett a Nemzeti Vágtán való részvételre. A kishuszár futamot a 16 éves bácsfeketehegyi Koncz Dorottya nyerte meg Bohóc nevű lova nyergében Oromhegyes színeiben indulva. Ők már biztosan ott lesznek a budapesti Nemzeti Vágtán a címvédő, Temerint képviselő Nagy Arnold mellett.

A leghűbb szurkolóval

A leghűbb szurkolóval


Újabb nagyszerű győzelmét és címvédését követően beszélgettünk a huszonhét éves oromhegyesi lovassal.
– Mikor és hogyan csöppentél bele a lovaséletbe?
– Az egész lovazásom már kissrác koromban kezdődött. Mindig is szerettem az állatokat, de legfőképpen a lovakat, így velük több időt foglalkoztam. Először csak hobbi szinten tekintettem a lovaglásra, majd hatodikos koromban kaptam saját lovat és onnantól kezdve folyamatosan voltak saját lovaink, amikkel lovastalálkozókon és csikós bemutatókon vettem részt
– Volt-e már korábban is lovas a családban?
– A szüleimnek nem volt soha lova. A rokonságban először unokatesóm vett lovat, majd pár hónapra rá már én is. Itt a falunkban abban az időben elég sok fiatalt érdekelt a lovazás, mint ahogy mondtam is, lovasbemutatókra jártunk, így vonzott engem is.
– A lovaglást hobbi szinten kezdted, de úgy tudom, hogy ma már a munkád is a lovakkal kapcsolatos. Hol dolgozol?
– Igen, jelenleg is munkalovasként dolgozom. Most éppen Magyarországon, Bácsalmáson, de ingázom, mindennap járok haza, mivel Oromhegyesen élek.

– A Vágtán kívül lovagoltál-e már a budapesti galoppályán, vagy nagyobb versenyeken?
– Galoppon lovagolok mint munkalovas. Sajnos, még nem sikerült versenyt lovagolnom, de remélem, hogy a jelenlegi munkahelyemen kapok lehetőséget, hiszen nagyon szeretném kipróbálni a versenyzést is.
– Akkor a további terveid is ezzel kapcsolatosak az életben?
– Igen, az a tervem, hogy galoppon tudjak versenyezni és tovább fejlődni. Nem egyszerű. Még a kilókkal is szenvedek, mivel tudvalevő, hogy a zsokék csak egy meghatározott súlyhatárig versenyezhetnek. Most azon fogok dolgozni, hogy a jövő évi szezont úgy tudjam kezdeni, hogy megfelelő legyen a testsúlyom, így tudjak versenyt lovagolni, ha lesz rá lehetőségem. Fogynom kellene, viszont egészséges is szeretnék maradni.
– Milyennek látod az esélyeidet az októberi Nemzeti Vágtán Budapesten?

Kinek a lova a gyorsabb?

Kinek a lova a gyorsabb?


– Ahogy több interjúban is mondtam, ott több jó lovas és ló is részt vesz. Oda mindenki nyerni megy. Mi is meg fogunk tenni mindent a legjobb helyezésért. Én az idén már harmadszor jutottam ki a Nemzeti Vágtára. Két évben Coprával a középdöntőig jutottunk. Remélem, hogy az idén a döntőben is részt vehetünk az új lóval Déva Szándékkal. Biztosan nem lesz könnyű, hiszen címvédőként indul jó barátom, Nagy Arnold is. Vannak Magyarországon is jó lovasok és lovak, de sok mindennek össze kell jönni a sikerhez.
– Hogyan fogadják a családban, baráti körben a sikereidet?
– Mindenki örül a sikeremnek. Nagyon sok gratulációt kaptam az utóbbi időben. A legnagyobb szurkolóm pedig a kislányom volt, aki a tévé előtt szorított nekem. Ez nagyon sok erőt adott számomra és szerettem volna neki is bizonyítani. Örülök, hogy sikerült.