2024. április 26., péntek

Jovanka után Ana

A szerbiai kormányfőt várja a felújított belgrádi villa

Ana Brnabić kormányfő rövidesen beköltözhet abba a belgrádi villába, amelynek legutóbbi lakója Jovanka Broz volt – írja a szerbiai sajtó. Tito özvegye mintegy 30 éven keresztül élt a szóban forgó épületben.

Állítólag a fűtés szerelése még tart, de hamarosan teljesen elkészülnek a felújítási munkálatokkal, amelyek nem kevés pénzt emésztettek föl. Jovanka Broz, a néhai elnök özvegye 2013-ban hunyt el, az állami tulajdonban lévő épület pedig meglehetősen rossz állapotban volt. Hat évig üresen állt az épület, felújítását 2019-ben azzal az indokkal kezdték meg, hogy bérbe adják majd külföldi nagykövetségnek, amire állítólag érdeklődő is volt. Most azonban szinte biztosra vehető, hogy a 750 négyzetméteres, újra ragyogó épületnek a szerb kormányfő és családja lesz az új lakója.

Tavaly a költségvetésből 15 millió dinárt fordítottak a munkálatokra. A költségvetési indoklás szerint az épületet a pincétől a tetőig rekonstruálják, valamint kicserélik a kerítést és az udvari kaput. A Novosti a múlt év végén úgy tudta, hogy az összes munkálatok 34 millió dinárt emésztenek fel. Bizonyossággal nem lehet tudni, hogy az állam mennyit költött az épület felújítására, csak annyit hoztak nyilvánosságra, hogy az eredeti tervek szerint erre mintegy 34 millió dinárt irányoztak elő.

Egyes becslések szerint az épület 4 millió eurót ér, és az állam megvásárolta egykori tulajdonosától.