2024. március 29., péntek

Elnöki ügyek, maszkban

Az amerikai elnökválasztásra is rányomja a bélyegét a világjárvány. Trump betegsége azonnal érezhető volt például az olajpiacon és valóban lehetetlen megjósolni, mi minden történhet még a közeljövőben. A helyzet annál sokkal, de sokkal összetettebb, hogy csupán a jelöltek aktuális egészségi állapotán keresztül vizsgáljuk, de például Trumpnak előnyére válhat, ha gyorsan felépülne és folytatná kampányát, de ennek ellenkezője is megtörténhet, illetve a másik jelölttel is történhet valami.

Az elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitájából nem sok olyan dolog derült ki, amit a gazdasági elemzők jól tudnának értelmezni. Mondjuk úgy, hogy a piacok előzetesen azt várták a vitától, hogy a jelöltek egy értelmezhető víziót vázolnak fel a várható intézkedésekről. A piaci reakciók is azt tükrözik, senki sem lett okosabb. A gazdaságról folytatott vita nem tudta megnyugtatni a háborgó piacokat. Ebben a helyzetben azonban – valljuk be – nem is igazán lehet tervezni, annyira bizonytalan időket élünk. A jelöltek is inkább a múltról beszéltek, mintsem mertek volna a jövőbe mutató elképzelések vékony jegére menni. Mert vékony jégen jár most az a politikus, aki nagyokat ígér, ez nyilvánvaló.

ELŐNYBŐL HÁTRÁNY

Az aktuális amerikai elnök a koronavírus-fertőzése miatt karanténba került, ezért nem tud részt venni azokon a kulcsfontosságú kampányeseményeken, amelyeket a választást általában eldöntő úgynevezett csatatér-államokban rendeznek. De Trumpnak valószínűsíthetően morálisan is nagy hátrány lehet a koronavírus-fertőzése. Korábban ugyanis hajlamos volt a vírus veszélyeit bagatellizálni. Most viszont azzal, hogy a világsajtó az elnök állapotáról szóló hírekkel van tele, napirenden tartja az elnök sérülékenységének látszatát. Ennek piaci hatásai is kétséget kizárhatóan érezhetőek lesznek.

Trump korábban a nyilvános eseményeken is gyakran maszk nélkül vesz részt és a maszk használata mellett sem foglalt világosan állást. Akarva-akaratlanul egy olyan imázst épített, hogy így sem fog a vírus rajta, ami viszont most hirtelen megdőlt.

A botnak azonban két vége van. Alakulhat minden gyökeresen ellentétesen is: épp az elnök betegsége lehet az, amely majd felébreszti a szimpátiát vele szemben, és a szavazáson az amerikaiak a válságos helyzetben is kiállnak elnökük mellett. Egészen biztosan van egy olyan rétege is a szavazóknak, akik éppen a betegsége miatt rá szavaznak majd. A lélekbúvárok erről sokat tudnának értekezni. Egy harmadik, de legvalószínűbb forgatókönyv szerint pedig az elnök enyhe tünetekkel átvészeli a járványt, majd ezt arra használja fel, hogy kommunikációjában a gazdaság újranyitását népszerűsítse, ami akár eredményes is lehet a szavazók számának tekintetében. De új jelölt állítása, a választás elhalasztása, sőt, még a másik jelölt megbetegedése sem zárható ki és ezekkel a verziókkal még korántsem merítettük ki a fennálló lehetőségek tárházát.

OLAJ A TŰZRE

Jelentős mértékben csökkentek a világpiaci olajárak pénteken, miután kiderült, hogy az amerikai elnök és felesége is koronavírusos. A befektetők aggódnak a kereslet miatt, a piacokat befolyásolják azok az aggodalmak, amelyek a koronavírus-járvány fellángolása miatt bevezetett tömeges korlátozásokat övezik. Eközben Irak, a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) második legjelentősebb kitermelője a korábbi termeléscsökkentési megállapodás ellenére szeptemberben több nyersanyagot exportált, mint augusztusban. „Olaj a tűzre”, hogy a bizonytalan világpiaci kereslet mellett ismét nőtt a kínálat. Mindez csak azt mutatja, a háttérben folyik a harc a gazdasági dominancia terén.

Közben nem tudhatjuk, mi van az amerikai választópolgárok fejében, milyen gondolatok terén döntenek. Egyszerű személy szimpátia, vagy ellenszenv, illetve mélyebb megfontolások szerint szavaznak-e? Az biztos, hogy sok amerikai nem szeretne olyan kormányzatot, amely bizonyos társadalmi csoportokat szolgál anélkül, hogy a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás alapvető kérdéseivel foglalkozna. A birodalmi Amerika és a nemzetállam Amerika ilyen szempontból egymásnak ellensége lehet, miközben egy testbe van belezárva. Ezért aztán sok minden lehetséges.

A jelöltek ugyanakkor nem vetkőzhetnek ki saját magukból, nem tagadhatják meg, hol és hogyan szocializálódtak. A Pennsylvania acélipari régiójában felnőtt Biden nem hagyhatja figyelmen kívül, hogy a munkások életszínvonala leszakadóban van. De Bident a klímaváltozás veszélyei is foglalkoztatják. Trump viszont az USA-t kiléptette a klímaegyezményekből. Kérdés, ezek a fejlemények mennyire hatnak a választókra. Az amerikai álom – mely egyre inkább csak metafora és nem valós opció – melyik jelölt ígéreteiből tűnik megvalósíthatónak…