2024. április 25., csütörtök

Tanévkezdő szentmisét tartottak Muzslyán

A muzslyai Szűz Mária Szent Neve templomban a vasárnapi szentmisén, amelyen többnyire a gyermekek és a családok vesznek részt, az oltár előtti lépcsőzet megtelt iskolatáskákkal, ugyanis nagy hagyománya van, hogy a tanév elején a fiatalok a Szentlélek közbenjárását kérik a tanulmányaikhoz.

(Fotó: Kónya-Kovács Otília)

(Fotó: Kónya-Kovács Otília)

A gyerekek elhozták a nehéz iskolatáskáikat, hogy Kalapis Sztoján atya a szentmise közben megáldja azokat. A gyermekeket elkísérték a szülők is, de ugyanakkor a tanítók és a tanárok is jelen voltak, ezzel is éreztetve a támogatást, hiszen a gyerekeket megerősítik a hitükben. Az iskola és a templom együttműködése példaértékű, ezért a plébános a szentmise keretében meg is köszönte ezt a közreműködést.

Gabona Ferenc hitoktató szerint fontos, hogy a gyerekek jelenlétükkel erősítsék az egyházat, minden évben arra vágynak, hogy a Szentlélek vértezze fel őket bölcsességgel, tudással, jó tanulással, emellett most még a betegség és a járvány elkerülése is a kérelmek közé került.

A szülők is némiképp kötelességüknek tartják, hogy csemetéiket elkísérjék a tanévnyitó szentmisére, amellyel a diákok egyfajta megerősítést is kapnak. Az egyik anyuka viccesen megjegyezte, nem ártana évente több ilyen jellegű szentmisére összpontosítani, amely során a gyerekeket a folyamatos tanulásra ösztönöznék.

Muzslyán a tanévkezdő szentmise mellett ugyanolyan fontossággal bír a tanévzáró, hálaadó szentmise is, amely már mindenkinek egyfajta megkönnyebbülést nyújt, hiszen az a tanév végén tartják.