2024. április 20., szombat
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Bármikor rosszabbodhat a járványhelyzet

Egyelőre nem szigorítanák az óvintézkedéseket, ám azoknak a betartatását igen

A múlt héten az újonnan azonosított fertőzötteknek a száma átlagosan 50 és 110 között ingadozott, a pozitivitás aránya pedig 0,8 és 2,2 százalék között volt. A szakértők napok óta arra kérik a polgárokat, hogy következetesen alkalmazzák a kötelező és a javasolt óvintézkedéseket. Belgrádban az illetékes felügyelőségi szervek mától ellenőrzik fokozottan az intézkedések betartását, elsősorban azt, hogy vajon mindenki viseli-e a védőmaszkot a tömegközlekedési eszközökön. A kiróható pénzbírság 5 ezer dinár.

Predrag Kon (Fotó: Beta)

Predrag Kon (Fotó: Beta)

Predrag Kon epidemiológus, a köztársasági egészségügyi válságstáb tagja azon a véleményen van, hogy a járvány következő hulláma novemberben esedékes. Megállapítását a szomszédos országokban jellemző járványhelyzettel, valamint a hidegedő időjárással indokolta. Szinte elképesztő, hogy milyen gyorsasággal tér vissza a vírus, akár két hét alatt is bármi megváltozhat – jelentette ki a Blic napilapnak nyilatkozva Predrag Kon. Megismételte korábbi kijelentését, miszerint a jelenlegi ajánlás formájában hatályos óvintézkedések némelyike kötelezővé avanzsálhat. A Prva Televíziónak nyilatkozva Predrag Kon példaként a maszkviselés kötelezővé tételét említette, méghozzá a szabadban, hiszen zárt helyiségekben jelenleg is kötelező viselni a védőmaszkot.

Predrag Kon (Fotó: Beta)

Predrag Kon (Fotó: Beta)

Az oktatási intézményekre kitérve Predrag Kon a Happy Televízió műsorában vendégeskedve megerősítette, hogy a tanévkezdés óta 24 általános iskola és 9 középiskola diákjainak, illetve alkalmazottainak a szervezetéből mutatták ki a SARS-CoV–2 jelenlétét, azzal, hogy ezekből két iskolában az intézményen belül is fertőzésre került sor. A szakértő szerint ezek a mutatók az elfogadható kereteken belül alakulnak, így jelenleg biztosan nem változik az oktatás jellege. Mint hozzátette, az iskolák, a nagyobb közösségekhez viszonyítva, kevésbé veszélyesek a vírus terjedésének a szempontjából, hiszen utóbbiakban szinte lehetetlen következetesen ellenőrizni az óvintézkedéseknek a betartását.

A halálozási mutatókról szót ejtvén Predrag Kon azt mondta, hogy ezek kezdetben pontosak voltak, ugyanakkor revízióra van szükség. Mint azt kifejtette, az is tény, hogy ha a halálozási arány a járvány kezdetén nagyobb lett volna, feltehetőleg akkor sem alkalmaztak volna más intézkedéseket és azokat abban az esetben is enyhítették volna, egy adott pillanatban. Mindenhol Európában, ahol enyhítették a korlátozásokat, ismét növekedni kezdett a fertőzötteknek a száma – magyarázta a szakértő, mondván, hogy Szerbia korábban enyhített, így a második hullámra is korábban került sor.

A NOVEMBER KOCKÁZATOS LEHET

Szerbiában jelenleg megfelelő a járványhelyzet, ám ez akár 24 órán belül is megváltozhat – fejtette ki a Prva Televíziónak nyilatkozva Branislav Tiodorović epidemiológus, a válságstáb tagja, aki elsősorban a szomszédos országokban jellemző járványhelyzet miatt aggódik.

Branislav Tiodorović (Fotó: Beta)

Branislav Tiodorović (Fotó: Beta)

– Jó lenne belátni, hogy a szerbiai jó járványhelyzet a korábban foganatosított óvintézkedéseknek az eredménye. A maszkviselés, a távolságtartás és a rendszeres fertőtlenítés a legfontosabb intézkedések. A járvány júniusi fellángolását és az akkor kialakult súlyos helyzetet követően alkalmazott intézkedések alkalmasak arra, hogy lassítsuk a járvány fellángolását. A cél az, hogy elodázzuk a fertőzések számának a növekedését és jobban felkészítsük a lakosságot a téli hónapokra, hiszen akkor többet tartózkodunk zárt helyiségben. A novemberi lehűlés a vírus kifejezettebb terjedését eredményezi majd – fogalmazott Branislav Tiodorović.

A szakértő ismét kitért a pravoszláv családi ünnepek témájára, arra kérvén a polgárokat, hogy a családok védőszentjének a napját a javaslatokkal összhangban ünnepeljék meg. Jó lenne, ha kizárólag a családok otthonaiban emlékeznének meg a védőszentről és gondoskodnának arról, hogy egy időben ne tartózkodjon túlságosan sok személy egy-egy helyiségben, magyarázta a válságstáb tagja, majd a középiskolásokra és az egyetemistákra is kitért, mondván, hogy a terepről szerzett értesülések értelmében az említett korosztály nem alkalmazza maradéktalanul az óvintézkedéseket. Nincsen szükség a jelenleg hatályos intézkedések szigorítására, ám azok betartásának a szigorúbb ellenőrzése nagyon is égető, nyomatékosította Branislav Tiodorović. Mint hozzátette, fontos megtanulni együtt élni a vírussal és megbarátkozni a maszkviselés gyakorlatával, még azt követően is, hogy rendelkezésre áll majd a koronavírus ellenes vakcina.

Srđa Janković (Fotó: Beta)

Srđa Janković (Fotó: Beta)

A JÁRVÁNY IDŐTARTAMA A POLGÁROKTÓL FÜGG

Srđa Janković immunológus egyetért azzal, hogy ha robbanásszerűen elkezd növekedni az újonnan azonosított fertőzötteknek a száma, akkor indokolt lesz a védőmaszk viselését a szabadban is kötelezővé tenni. Nem valószínű, hogy az idén ősszel véget ér a koronavírus-járvány – emelte ki a szakértő a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva, rámutatván: az, hogy meddig tart a járvány, elsősorban a polgárok magatartásától függ.

A jelenleg rendelkezésre álló számítások szerint a járvány néhány héten belül fellángolhat, amennyiben nem tartják be az óvintézkedéseket – mondta Srđa Janković, aki szerint a járványhelyzet jelenleg jó, ám attól tart, hogy éppen emiatt lesznek egyre többen azok, akik nem tartják be az óvintézkedéseket.

A szakember, a válságstáb többi tagjához hasonlóan, arra kérte a polgárokat, hogy minél többen igényeljék az influenza ellenes védőoltást, ám a krónikus megbetegedésben szenvedők, továbbá az állapotos nők, az idősek és a gyermekek számára különösen meghatározó a védekezésnek ez a formája.

51 fertőzött – 2 elhunyt

A hétfői járványügyi jelentés értelmében egy nap alatt 5349 koronavírustesztet végeztek el az országban, ebből 51 volt pozitív (0,95 százalék). Lélegeztetőberendezés segítségére 20 páciensnek van szüksége. A hivatalos jelentés értelmében az említett 24 óra alatt 2 páciens hunyt el a betegség szövődményeinek a következtében, ezzel az elhunytak száma 756-ra növekedett, a halálozási arány 2,23 százalék. Jelenleg 289 személyt gyógykezelnek kórházban. A járvány kezdete óta 1 159 378068 koronavírustesztet végeztek el az országban és 33 952 koronavírus-megbetegedést jegyeztek.

Macedónia nyitott

Észak–Macedónia egészségügyi minisztériuma megerősítette, hogy az ország illetékes járványügyi szerve azt javasolta: a szerbiai, a montenegrói és az albániai állampolgárok PCR-teszt elvégzésének a kötelezettsége nélkül utazhassanak be az országba. Múlt héten Szlovénia hozott hasonló döntést, az említett országba jelenleg a szerbiai polgárok is szabadon utazhatnak be, sem PCR-tesztet nem kell a beutazás előtt elvégeztetniük, sem vesztegzárra nem kötelezik őket.