2024. április 27., szombat

A múlt évi költségvetésről és az új tisztségekről folyt a vita

Az újvidéki képviselő-testület tegnapi ülésén összesen 72 napirendi pontról vitáztak a városi honatyák.

A városi parlament tegnapi ülésén több mint 70 napirendi pont szerepelt (Ótos András felvétele)

A városi parlament tegnapi ülésén több mint 70 napirendi pont szerepelt (Ótos András felvétele)

A legfontosabb napirendi pont a múlt évi városi büdzsé megvalósítása volt, valamint az újvidéki vállalkozók számára tervezett támogatási csomag elfogadása, de ezenkívül számos új kinevezésről döntöttek a képviselők, mivel a Távfűtő Művek, az Informatika és a Tržnica közvállalatok, valamint a Lakhatási Ügynökség igazgatói lemondtak posztjukról.

Az ülésen döntés született arról, hogy Újvidék és Petrograd (Szentpétervár egyik kerülete) illetékesei a jövőben együttműködési szerződést írnak alá. Ezenkívül megvitatták és elfogadták a városi hivatalok és közvállalatok évi tervének a megvalósításáról készült beszámolót.

A városi parlament ülésén elhangzott, a múlt évi költségvetés 29,95 milliárd dinárral rendelkezett, a tervek 95,85 százalékát sikerült megvalósítani. A városi bevételekből 20,7 milliárd dinár folyt be a büdzsébe, a köztársaság és a tartomány 1,5 milliárd dinárral támogatta Újvidék működését, a városi telkek eladásából pedig 1,4 milliárd dinárral gazdagodott a városi kassza. A múlt évi büdzsé költségei 25 milliárd dinárra rúgnak, ami a tervezett költségek 82,63 százaléka.

A városi költségvetési hivatal jelentéséből kiderült, azért költöttek kevesebbet a tervezettnél, mert egyes projekteket nem sikerült teljes mértékben, vagy egyáltalán megvalósítani. A beszámolóban többek között megemlítették, hogy tavaly az év első felében összesen 14,3 milliárd dinár folyt a városi költségvetésbe, ez a tervezett összeg 87,5 százaléka. Ugyanebben az időszakban a városi költségvetés költségei 9,4 milliárd dinárt tettek ki, ami 57,7 százaléka a tervezett összegnek. A kisebb megvalósítási arányt azzal magyarázzák, hogy a közbeszerzések, a projektek fázisainak a beszámolói késtek, valamint a munkálatok határidejei is kitolódtak. Ennek az lett a következménye, hogy a megvalósítatlan tervek miatt 1.077 milliárd dinár többletet könyveltek el – olvasható a Dnevnik napilap honlapján.

Az ülésen döntöttek még az újvidéki vállalkozók számára tervezett támogatási csomagról is.

A koronavírus-járvány miatt keletkezett gazdasági válság enyhítése céljából az újvidéki önkormányzatnak az a célja, hogy a következő három hónapban a vállalkozók egy részét mentesítse a cégtábla kihelyezéséért fizetendő illeték alól, ez az intézkedés főként a mozikat, az idegenforgalmi szervezeteket és a szállodákat érinti. Ezenkívül három hónapra mentesülnek a nyilvános terület használatáért fizetendő illeték alól mindazok a vállalatok, amelyek nem sajtótermékek, kézműves készítmények és hasonló termékek értékesítésével foglalkoznak.

Az újvidéki önkormányzat azzal indokolja döntését, hogy a támogatásra szorulóknak szükségük van ebben a helyzetben a támogatásra, mert csak így őrizhetik meg vállalatuk likviditását.