2024. április 26., péntek

Családorvos, az életösztön jelképe

Az Év családorvosa a Kárpát-medencében pályázat keretében Vajdaságban idén három orvost, illetve hallgatót díjaztak

Az Év családorvosa a Kárpát-medencében elnevezésű pályázat keretében Vajdaságban idén dr. Raffai Győrög Rózsa nyugalmazott szabadkai családorvos és orvostanár életműdíjat, míg Mihalek Nóra adai, nemrégiben diplomázott fiatal orvos és Lajkó Flórián kavillói, harmadéves orvostanhallgató junior díjat vehetett át.

Dr. Raffai Győrög Rózsa az Év családorvosa a Kápát-medencében program életműdíjasa

Dr. Raffai Győrög Rózsa az Év családorvosa a Kápát-medencében program életműdíjasa

A díjátadó ünnepséget a járványhelyzetre való tekintettel egy időben több helyszínen tartották meg. Szabadka, a többi Kárpát-medencei településhez hasonlóan, online, illetve élő televíziós kapcsolás által kapcsolódott be a rendezvénybe. A Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesülete a háziorvosi szakma és hivatás elismertségének növelésére, valamint az utánpótlás helyzetének a javítására irányuló fáradozásának céljával hívta életre az említett pályázati felhívást és díjat. Az életműdíj a háziorvosok minőségi munkateljesítményének az elismerését, a junior díj pedig a fiatal orvostanhallgatók pályaválasztásának és a szakorvosjelöltek szakmai munkájának és továbbképzésének a támogatását szolgálja.

Dr. Raffai Győrög Rózsát dr. Bagi Bojan, a Vajdasági Magyar Orvosok és Fogorvosok Egyesületének elnöke méltatta, valamint felelevenítette szakmai életútjának legfontosabb állomásait. A díjazott pályakezdő orvosi gyakornokként a Szabadkai Városi Kórházban és a Szabadkai Egészségházban kezdett el dolgozni. Első munkahelye a topolyai Hadzsy János Egészségház volt, ahol vállalati orvosként dolgozott. Ezt követően a Szabadkai Egészségügyi Középiskolában kezdett el tanítani orvostanárként, és ezen tevékenységét 28 éven át folytatta. Tanulói több éven át tartományi, köztársasági, valamint Kárpát-medencei versenyeket nyertek elsősegélyből és egyéb szaktantárgyakból. 2001-ben Kórtan címmel ismeretterjesztő füzetet írt, amely segédtankönyvként segítette a magyar tagozatokon a diákok anyanyelvű oktatását. Később, a tanítással párhuzamosan, a Szabadkai Egészségház Általános Orvosi Szolgálatának Gerontológiai Központjában családorvosként is gyakorolta hivatását. Két évvel ezelőtt decemberben vonult nyugdíjba.
Dr. Raffai Győrög Rózsa hatalmas megtiszteltetésként éli meg a díjat, szavai szerint egyelőre szinte fel sem tudja fogni, hogy kitüntették. Értékelése szerint ez a díj nemcsak az övé, hanem minden más kollégájáé, aki nap nap után elhivatottan végzi a munkáját, úgy, ahogyan azt tenni kell, a hippokratészi esküvel összhangban. Emellett arról a több mint 1700 tanítványról sem szabad megfeledkezni, akiket korábban tanított és akik nemcsak itthon, hanem a határon túl helytállnak, tette hozzá a díjazott.
Örültek és megtisztelve érezték magukat, amikor a kitüntetésről tájékoztatták őket, emelte ki a sajtónak nyilatkozva Mihalek Nóra és Lajkó Flórián. Mihalek Nóra szerint a díj egyben biztatás is, hogy az orvosszakmát az alapoktól, az egészségházakban kell kezdeni, majd onnan építkezni a klinikai tevékenység irányába. Lajkó Flórián azt tartotta fontosnak kiemelni, hogy a diplomázást követően a szülőföldjén tervez érvényesülni.

A családorvos az élet minden pillanatában több és más, mint a többi ember, „hiszen egészségre törő önzésünk és életösztönünk különleges jelképe” – emelte ki alkalmi beszédében mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és a Kárpát-medencei Családorvosi Fórum Kurátori Testületének tagja.
– Mit is várunk el tőle? A lehetetlen csodát. Azt várjuk, hogy varázsló legyen, az emberiesség, a tudás és a tapintat varázslója. Hála és köszönet a Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesületének és a Kárpát-medencei Családorvosi Fórum Kurátori Testületének, amiért hosszú ideje azon fáradozik, hogy családorvosainkra necsak akkor gondoljunk, amikor megbetegszünk – fogalmazott Hajnal Jenő.
A díjkiosztó ünnepség szavalattal fejeződött be, Verebes Krnács Erika előadóművész Verebes Ernő Folyók fölött című versét adta elő. A rendezvényen részt vettek egyebek mellett dr. Kaizinger Tibor, a szabadkai magyar főkonzulátus első beosztott konzulja, valamint dr. Vickó Ferenc, az egészségügyi minisztérium államtitkára, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke és dr. Bús Mária, az Év családorvosa a Kárpát-medencében pályázat 2017. évi és dr. Jung Németh Erzsébet, a 2019. évi vajdasági életműdíjasai.