2024. április 26., péntek

Veszélyesek a befagyasztott konfliktusok

-A szerb fél nem felelős a Koszovó kérdését illető megállapodás elhúzódásában - jelentette ki ma Aleksandar Vučić az Európai Uniós Nemzeti Konvent tanácskozáson, melynek témája, Szerbia külpolitikai kérdései, valamint a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd feljavítása.

A tárgyaláson Vucić kifejtette, Szerbia mindent megtesz kompromisszumok elérésének érdekében, a másik fél viszont halogatással játszik. Az elnök elmondta, mindent megtesz azért, hogy a szerb kormány, hogy az ország közeledjen a megoldás felé. Az elnök felrótta, hogy Koszovó már nyolc éve halogatja a szerb községek érdekeit védő megállapodást.

-Ha mi nem teljesítettünk volna valamit 7 - 8 évig, annak komoly következményei lettek volna, Koszovó pedig csak kifogásokat gyárt. Ilyen körülmények között ne m várhatja el senki Szerbiától, hogy elismerjük Koszovó függetlenségét - jelentette ki az elnök.

Vucić, ugyanakkor kihangsúlyozta a az európai uniós csatlakozások fontosságát is. Az elnök szerint ez olyan út, amelyről már nem tér le az ország.

Az elnök példaként felemlítette a jelenlegi Örményország - Azerbajdzsán közötti konfliktus jelentőségét is. Szerinte ez is jó példázza, hogy a befagyasztott konfliktusok előbb-utóbb összetűzésekhez vezetnek - írja a Tanjug.