2024. április 26., péntek

Októberben sem lesz vásár

A hétvégén tartják meg a Tisztítsuk meg Zentát! elnevezésű takarítási akciót

A szigorú járványügyi előírások ebben a hónapban sem teszik lehetővé a közkedvelt zentai vásár megrendezését – közölte az önkormányzat tegnapi sajtótájékoztatóján Bodó József, a Zentai Kommunális és Lakásgazdálkodási Közvállalat igazgatója, aki elmondta, hogy a rumai vásár mellett országunk területén a zentai a legnagyobb, amelyen hat–tízezer ember megfordul, a szerződött árusok száma pedig mintegy kilencszáz, ami nem teszi lehetővé, hogy be tudják tartani a látogatók létszámát korlátozó rendeleteket, ajánlásokat.

Homolya Ákos és Bodó József a sajtótájékoztatón (Herédi Krisztián felvétele)

Homolya Ákos és Bodó József a sajtótájékoztatón (Herédi Krisztián felvétele)

Az országos válságtörzs ugyanis nem javasolja megtartani a vásárszerű rendezvényeket. A közterületen történő gyülekezésről szóló törvény azokat a területeket is zártnak nyilvánítja, amelyek csak kerítéssel vannak körbevéve, és kapuval vannak ellátva – emelte ki Bodó József, aki megjegyezte, hogy ez alól a vállalatuk sem tud mentesülni, majd a zárt és nyílt közterületen való gyülekezés betiltásáról szóló rendeletet idézve kiemelte, hogy az ezer főre korlátozza a nyílt téri gyülekezést. Bodó József szerint emiatt a rumai önkormányzat is bejelentette, hogy ebben a hónapban náluk sem tartják meg a vásárt. Az igazgató hozzátette, hogy ahány vásár elmarad a járványügyi helyzet miatt, annyi hónappal hosszabbítják meg a bérlők szerződésének érvényességét.

A sajtótájékoztatón jelen volt Homolya Ákos, a községi tanács civil szervezetekkel, városfejlesztéssel és környezetvédelemmel foglalkozó tagja is, aki az október 3-án, szombaton esedékes Tisztítsuk meg Zentát! környezetvédelmi akcióról tájékoztatta a jelen lévő újságírókat. Az előző években tavasszal, a Föld napja tájékán megtartott akciót a járványügyi helyzet miatt halasztották erre az időpontra, és most is korlátozott keretek között, az óvintézkedésekkel összhangban szervezik majd meg. A munkaakció szombaton reggel nyolc órától délig tart majd a városban, valamint a községhez tartozó településeken. A koordinálás a helyi közösségek feladata, vagyis az akcióban részt venni óhajtó polgárok ott gyülekeznek. Zentán elsősorban két helyi közösség, a Tiszapart–Alvég és a Kertek területén lesznek munkálatok. Homolya Ákos szerint a polgárok harmincfős kiscsoportokban, egymástól távolságot tartva, kesztyűt viselve dolgoznak majd. A községi tanácstag minden résztvevőt megkért, hogy viseljenek védőmaszkot, emellett, ha lehetőségük van rá, vigyenek magukkal metszőollót, gereblyét, kapát, vasvillát és lapátot. A kijelölt helyszíneket a Községi Közigazgatási Hivatal kommunális alosztálya térképezte fel és jelölte ki, köztük van a Tisza-part, a Népkert, a Vasútsor a disznólerakodótól a Tornyosi úton lévő kereszteződésig, a Tornyosi út, valamint az autóbusz-állomás és a vasútállomás közötti terület is, valamint a két helyi közösség területén lévő elhagyatott házak előtt is feltakarítanak majd.