2024. április 24., szerda

Okosan az okostelefonokkal!

Szépkorúak számára szervezett klubfoglalkozásokat a Cnesa OMI

A magyarországi Kárpát Háló Egyesület és a Kárpát Háló Közösségi Együttműködés a Szépkorúakért az idősek életminőségének javítására törekszik évek óta.

A magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény is tagja ennek az együttműködésnek, aminek köszönhetően eddig már több díjmentes képzés megvalósult a községben. Az egyesület legutóbb az okostelefon-használatot népszerűsítette képzési programja keretében, hiszen a világjárvány első hullámának tapasztalatai azt mutatták, hogy a bezártság, az elszigeteltség különösen az idős emberekre volt rossz hatással. Az elszigeteltséget némiképpen orvosolhatja az interneten keresztül történő kapcsolattartás, amelynek feltétele a digitális írástudás és a megfelelő eszközhasználat. Így született meg az Okostelefon-használók baráti köreinek megalakítása határon túli idős magyarok körében elnevezésű projekt.

– A projekt célja kettős: egyrészt fejleszti az idősek digitális írástudását és okostelefon-használatát, másrészt olyan virtuális közösségeket hoz létre, amelyek tagjaként könnyebb lehet az elszigeteltség elviselése, és a virtuális térben közösségi élmények megélése válik lehetővé. Nem utolsósorban jelentősen javulnak az aktuális információkhoz való hozzájutás esélyei is – hangsúlyozta Sarnyai Károly koordinátor, aki elmondta, Magyarkanizsán kilenc fővel szeptember elején indult meg ez a klubfoglalkozás, és a szakember által irányított találkozókat otthoni, egyéni gyakorlás, online ismeretszerzés követte.

– A résztvevők közösen tanulták meg egy-egy applikáció használatát, az információszerzés, a kapcsolattartás lehetőségeiről beszélgettek, kérdéseikre együtt keresték meg a választ. Elmondható, hogy mindannyiuk számára hasznosnak bizonyultak ezek a találkozók, hiszen egymástól is tanultak, sikerült átlátniuk az okostelefont mint rendszert. Sokuknak senki nem segített eddig a megfelelő telefonhasználatban, ezért most teljes képet kaptak a lehetőségekről és a szabályokról. Önbecsülésükön, önbizalmukon is javított ez a közösségi munka. A projektben való részvétel díjmentes volt, a résztvevők a Kárpát Háló Egyesület tanúsító oklevelét kapták meg – magyarázta a koordinátor, aki mindenkinek megköszönte a részvételt és az aktív munkát, valamint abbéli reményének adott hangot, hogy a kísérleti projekt folytatódik majd Magyarkanizsa községben.