2024. április 27., szombat

Köveket dobáló határsértőket állítottak elő Röszkénél

Erőszakosan fellépő határsértőket állítottak elő a rendőrök Röszkénél – derül ki a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság szerdai közleményéből, amely a police.hu oldalon olvasható.

A tájékoztatás szerint éjszaka mintegy negyven migráns gyűlt össze a határ szerb oldalán, a Röszke közelében található vasúti síneknél. A rendőrök éjfél után nem sokkal a hőkamerák segítségével felfedezték, hogy a határ több egymáshoz közeli szakaszán, kisebb csoportokban, létrák segítségével megpróbáltak felmászni a határkerítésre és bejutni Magyarország területére. A rendőröket kövekkel dobálták meg, a határszakaszt figyelő kamerában és két szolgálati autóban is kár keletkezett.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

A rendőrök az erőszakos határátlépési kísérleteket többször is megakadályozták, és előállítottak három külföldit, akik szíriai állampolgárnak vallották magukat, de személyazonosságukat, illetve magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni.

Várkonyi Gergely, a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense közölte: a három férfit határzár tiltott átlépése bűntettével gyanúsítják. Az ügyben hivatalos személy elleni, csoportosan és felfegyverkezve elkövetett erőszak bűntettének gyanúja miatt is eljárás indult ismeretlen tettesek ellen – ismertette a százados.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerda reggel az M1 aktuális csatornán elmondta, a magyar–szerb-határszakaszon próbálkozik a legtöbb migráns bejutni az országba, de aktivitás van a magyar–román és a magyar–horvát-határszakaszon is.

A belbiztonsági főtanácsadó kifejtette, viszonylag sok migráns érkezik a balkáni útvonalon, amelynek kiindulópontja Görögország. Hozzátette, ott már büntetőeljárás is indult civil szervezetek ellen, amelyek információkkal segítik a migrációt.

A műsorban beszéltek a szerda hajnali röszkei esetről is. Bakondi György azt mondta, nem először történik ilyesmi, és jelezte, hogy a menekültügyi jogszabályok együttműködést írnak elő az adott ország hatóságaival, márpedig itt ennek nyomát sem lehetett látni.

A belbiztonsági főtanácsadó nehezen elképzelhetőnek nevezte, hogy az ilyen akciókat maguktól találják ki és szervezik meg a migránsok; hasonlónak nevezte a mostani helyzetet az alagutak kiásásához. „Tehát nyilvánvaló, hogy szervezett a segítségnyújtás, s ebbe beletartozik a megfelelő áthatolási pontok kiválasztása” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy valakinek a szerszámokat is biztosítania kell, és a tömeget is meg kell szervezni.

Bakondi György a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta azt is, valószínű, hogy a migránsok az ilyen akciókkal a hatóság reakcióidejét, határozottságát tesztelik. Abban bíznak, hogy a nagyobb csoportok lekötik a rendőröket, így mások át tudnak jutni –fűzte hozzá.