2024. április 26., péntek

A sikeres tanulás biztos tere

Beköltöztek az Európa Kollégiumba az új elsőéves hallgatók – Valamennyien elégedettek a most szerzett tapasztalatokkal

Új tanév, új szemeszter kezdődik az egyetemeken, így az Újvidéki Egyetemen is, a karain felvételt nyert és az Európa Kollégiumba bejutott elsőéves magyar hallgatókat szerdán délután üdvözölték az intézményben. Jerasz Anikótól, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnökétől a helyszínen megtudtuk, hogy a 2020–2021-es tanévben az első pályázati körben 98 pályázó közül 81-en nyertek lehetőséget arra, hogy beköltözzenek a kollégiumba. A legtöbben Óbecséről, Topolyáról, Szabadkáról, Zentáról, Adáról, Nagybecskerekről és Törökbecséről érkeztek – hangzott el. Az idén a legnépszerűbb karnak a Bölcsészettudományi Kar, azon belül is a Magyar Tanszék számít. Minden karról került be hallgató azonban a kollégiumba, így a Mezőgazdasági, a Műszaki Tudományok-, a Természettudományi-Matematikai Karról, a Művészeti Akadémiáról, a technológiai, az orvostudományi, a sport és testnevelési, valamint a közgazdasági karokról, továbbá az újvidéki Műszaki, Óvóképző és az Üzleti Főiskoláról is képviselteti magát magyar elsőéves hallgató a kollégiumban. Az újvidéki magánegyetemeken tanulmányait megkezdő magyar hallgatók közül 5-en lesznek lakói az Európa Kollégiumnak – ismertette Jerasz.

Jerasz Anikó: Az elmúlt évek alatt jó hírneve szárnyra kelt, egyre többen adják be kérelmüket, hogy itt szeretnének kollégiumi elhelyezést nyerni (Ótos András felvétele)

Jerasz Anikó: Az elmúlt évek alatt jó hírneve szárnyra kelt, egyre többen adják be kérelmüket, hogy itt szeretnének kollégiumi elhelyezést nyerni (Ótos András felvétele)

Az MNT tisztségviselője üdvözlőbeszédében arra emlékeztetett, hogy öt évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit az Európa Kollégium az Újvidéken tanuló magyar anyanyelvű egyetemi és főiskolai hallgatók előtt.

– Azzal a céllal épült fel, hogy otthoni, nyugodt lakhatási és tanulási környezetet adjon az újdonsült egyetemistáknak. Az Európa Kollégium azóta bővítette profilját, szakmai kollégiumok, műhelyek működnek berkein belül, képzéseknek, kulturális rendezvényeknek, hallgatói közösségek programjainak ad otthont. Az elmúlt évek alatt jó hírneve szárnyra kelt, egyre többen adják be kérelmüket, hogy itt szeretnének kollégiumi elhelyezést nyerni – állapította meg Jerasz, hozzátéve, hogy az idei beköltözés, szerződéskötés szerényebb a koronavírus-járvány miatt, de ez nem vethet árnyékot a kollégium szellemiségére, a fiatalok itt fontos kapcsolati tőkéhez jutnak, erősítik a vajdasági magyar közösséget.

Beszédében Jerasz a trianoni évfordulóról is szólt. Mint mondta, száz évvel ezelőtt húzták meg a mai határokat, elmondhatjuk azonban, hogy száz év után nemcsak élünk, hanem virágzunk is itt, Vajdaságban.

– Reméljük, tudásukat tanulmányaik elvégzése után is itthon kívánják kamatoztatni. Mi a nyugodt tanuláshoz szükséges teret megteremtettük, most önökön áll, hogy ebbe a szellemi közegbe bekapcsolódjanak. Vegyenek részt a műhelymunkákban, a közéleti esteken, sportoljanak, élvezzék, hogy újvidéki egyetemisták, és hogy ennek a gyönyörű kollégiumnak a lakói! – húzta alá Jerasz Anikó.

Snejder-Sára Ildikó, az Európa Kollégium igazgatója meggyőződését fejezte ki, hogy a kollégium jó példa arra, hogy az összefogással óriási dolgokat tudunk létrehozni és elérni.

Snejder-Sára Ildikó: Nem is olyan rég még elképzelhetetlennek tűnt, hogy egy ilyen színvonalas, ekkora kapacitással bíró szakkollégium létezzen Újvidéken (Ótos András felvétele)

Snejder-Sára Ildikó: Nem is olyan rég még elképzelhetetlennek tűnt, hogy egy ilyen színvonalas, ekkora kapacitással bíró szakkollégium létezzen Újvidéken (Ótos András felvétele)

– Nem is olyan rég még elképzelhetetlennek tűnt, hogy egy ilyen színvonalas, ekkora kapacitással bíró szakkollégium létezzen Újvidéken, a magyar ajkú diákok számára. Az idén jubiláló intézményünk bizonyítja, hogy az ember szelleme és hite képes megoldani a látszólag megoldhatatlant is – fogalmazott.

Beszélt az idén felmerült újszerű megpróbáltatásokról is. Mint mondta, kihívások vannak és lesznek, de valamennyiünk biztonságát és egészségét szem előtt tartó alkalmazkodással sok mindent meg lehet valósítani. Az idei tanévben több program online térbe költözik, tette hozzá, néhányat korlátozott létszámmal tudnak csak megszervezni, de ettől nem bátortalanodnak el, inkább a lehetőségeket keresik folyamatosan, és abban bíznak, hogy a járványügyi előírásokat betartva tartalmas és gazdag szakkollégiumi év lesz az idei.

Az igazgató felolvasta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős magyar államtitkár levelét is, melyben arra hívta fel a figyelmet, hogy egy hiánypótló intézményként jött létre öt évvel ezelőtt a kollégium, s megléte a vajdasági magyar közösség legnagyobb sikerének számít az utóbbi években. A kollégiumba beköltöző hallgatók, mint fogalmazott, a tudomány és a munka mellett foglaltak állást, s arra biztatta valamennyiüket, hogy éljenek az adott lehetőségekkel.

Az idén első éves hallgatók, azaz a beköltözők között volt a törökkanizsai Bajusz Dávid is, aki a Természettudományi-Matematikai Kar földrajz szakán folytatja tanulmányait. A médiának elmondta, csupa jó élménnyel gazdagodott ez alatt a rövid idő alatt, amióta megérkezett a kollégiumba, úgy látta, minden adva van a tanuláshoz és kikapcsolódáshoz, szabadidős tevékenységekhez egyaránt. Az óbecsei Sági Andrea is hasonló pozitív első benyomásokat közölt érdeklődésünkre. Mint megtudtuk, a Bölcsészettudományi Karon tanul tovább angol nyelv és irodalom szakon. Véleménye szerint a kollégium kiváló helye annak, hogy az ember minél több barátra tegyen szert az előtte álló tanulmányok, évek során.