2024. április 26., péntek

Egy kisközösség nagy ünnepe

Falunapot és templombúcsút tartottak a hétvégén Firigyházán

Firigyháza búcsúja (Szent Mihály főangyal napja) és a falu fennállásának 764. évfordulója alkalmából vasárnap délután ünnepi szentmisével kezdődött a falunapi ünnepség. A Törökkanizsáért Egyesület szervezésében idén a koronavírus-járvány diktálta intézkedések közepette szerényebb keretek között tartottak falunapot a Ricze Emlékház udvarán. Az ünnepségen a faluban élők mellett részt vettek a hazalátogató egykori firigyháziak is.

A Tiszavirág csoport fürge lábú táncosai (Gergely József felvétele)

A Tiszavirág csoport fürge lábú táncosai (Gergely József felvétele)

Az ünnepi szentmise után megkoszorúzták Kuppis József jegyző és néptanító, 1848–49-es hadnagy emléktábláját. A művelődési műsorban fellépett a törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület asszonykórusa és Tiszavirág néptánckara, valamint Tratyik Regina mesemondó és Nešić Máté színművész. A szervezők nevében Újhelyi Nándor, a törökkanizsai községi képviselő-testület elnöke köszöntötte a falunap részvevőit, és figyelmükbe ajánlotta a Ricze-házban látható kiállítást, amely helyi vonatkozású dokumentumokon, fényképeken keresztül mutatja be a falut érintő korabeli eseményeket.

A falunapi ünnepségen Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke mondott köszöntőt, amelyben a közös ünneplés és az összetartozás fontosságát hangsúlyozta.

– Önök azok a példát mutató emberek, akik ilyenkor, Szent Mihály napján templombúcsút ünnepelve visszajönnek azokhoz, akik itthon maradtak. Ezen a tájon, a gyakrabban távozók, mint hazatérők világában, nagyon fontos, hogy az ember életében legyen legalább egy nap egy évben, amikor tudja, hogy mi a kötelessége.

A falunap részvevőinek egy csoportja (Gergely József felvétele)

A falunap részvevőinek egy csoportja (Gergely József felvétele)

Nekünk, magyaroknak a templombúcsú ilyen alkalom egy közösség életében. Itt ezt érzem, a szavak helyett a hála és a köszönet Önöknek szól, és annak a kegyelemnek, amely lehetővé teszi, hogy úgy ünnepeljünk együtt, hogy érezzük, összetartozunk, magyarok vagyunk, és olyan közösségnek a tagjai vagyunk, akiknek a templombúcsú szent, ahogyan ez a szülőföld is, amely felnevelt bennünket, amely kibocsátott bennünket a nagyvilágba, vagy itthon tartott bennünket. Arra késztet minket, hogy érezzük egymás közelségét, egymás melegségét, és jöhet bármilyen vész, bármilyen járvány, mindig tudjuk, hogy összetartozunk, együtt vagyunk, egy kisközösség nagy ünnepén, amely erőt és hitet ad – mondta Hajnal Jenő ünnepi köszöntőjében.

A falunapon többek között jelen volt Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának az elnöke, Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági segédtitkár és Sztantity Szebasztián, a zentai községi tanács tagja is.