2024. április 27., szombat

Megalakult a PROKON-Topolya

Szeptember elején megalakult a PROKON egyesület topolyai alapszervezete, melynek elnökévé Német Klaudió történészhallgatót választották meg. A fiatalokból álló szervezet elnökét a PROKON-Topolya megalapításának és működésének céljáról kérdeztük.

Mióta vagy PROKON-os?

– 2019. április 2-án lettem tagja a szervezetnek, amikor másik négy emberrel megalapítottuk a PROKON-Szeged alapszervezetet. A PROKON közéleti kérdésekkel, oktatással, vitakörökkel és belső képzésekkel foglalkozik. Létezik egy külön platform, a metszet.info, amelyre a tagok publikálhatják elemzéseiket és cikkeiket a legkülönfélébb témákban. Amellett, hogy a szervezet értékerősítő tevékenységet folytat, nagy hangsúlyt fektet a tagok fejlődésére is, olyan kompetenciák megszerzésében segít, melyek az élet bármely területén hasznosíthatók.

Kik alkotják a topolyai szervezetet? Mi a célotok?

– A startvonalon azért is állhatunk ennyien, mert ezeknek a fiataloknak tetszik a vízió, amit a PROKON jelent: társadalmi felelősségvállalás, a magyarság és a kultúra ápolása. Talán ezzel a hármassággal lehetne a legjobban átfogni: felelősség, közösség, lelkiség. A helyi tagság zöme egyetemista, tízen alapítottuk meg az alapszervezetet. Topolya község négy településéről, illetve kishegyesi tagjaink is vannak. A topolyai PROKON részben eltér a magyarországi alapszervezetek foglalkozásától. Amellett, hogy nagy hangsúlyt fektetünk majd a tagok fejlődésére, külön célunk, hogy azokkal az eszközökkel, amelyekkel egy civilszervezet rendelkezhet, gátoljuk a fiatalok elvándorlását.

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

– Sajnos a járványhelyzet megnehezíti a tényleges elindulást, hiszen rengeteg közéleti eseményt nem lehet megszervezni. Ettől függetlenül ezt az időt sem fogjuk haszontalanul tölteni, hiszen egy ilyen elzárt időszak a tervezés javára válhat. Programjaink fókuszában Topolya és környéke fiataljai közéleti aktivitásának megnövelése áll majd, illetve a cél, hogy jövőbeli programjainkkal segítsük a fiatalok helyben maradását.