2024. április 26., péntek

Ébreszd fel a szíved!

Nyolcvanketten adtak vért a Vöröskereszt szombati akciójában
A véradási akciónak a Galleria Hotel átriuma adott otthont (Patyi Szilárd felvétele)

A véradási akciónak a Galleria Hotel átriuma adott otthont (Patyi Szilárd felvétele)

A Vöröskereszt szabadkai helyi szervezete, a Szabadkai Egészségházzal, a Szabadkai Gyógyszertárral, a Szabadkai Közkórház vérellátó osztályával, és a helybeli Közegészségügyi Intézettel együtt szombaton a szív világnapja alkalmából véradási akciót szervezett Szabadkán. A Galleria Hotel átriumában, az akció helyszínén, egymást váltották az önkéntes véradók, sőt kisebb sor is kialakult. A Fidelinka kenyérgyár uzsonnát biztosított, míg a Méhészek Egyesülete mézes süteményt kínált a véradóknak. A Szabadkai Gyógyszertárak jóvoltából pedig az akcióban részt vevők mindegyike teacsomagban részesült.

Az akció részleteit Nevena Lukić, a Vöröskereszt szabadkai szervezetének programasszisztense ismertette lapunknak.

– A Vöröskereszt szervezésében ez a harmadik ilyen akció, az idén pedig az első, de reméljük, hogy most már hagyomány válik belőle. A véradás szlogenje: Ébreszd fel a szíved, adj vért, és ments életet! Az eseményt a szeptember 29-ei szív világnapja alkalmából szerveztük meg. Ez egy rendkívüli akció, ugyanis a vértartalékok tekintetében az egész országban igen vészes a helyzet. Ily módon szerettük volna erre a problémára felhívni mindazon polgárok figyelmét, akiknek módjukban áll vért adni. Az akcióval meg vagyunk elégedve, ugyanis felhívásunkra nagyon sokan eljöttek. Egy véradással három ember élete menthető meg – mondta Nevena Lukić.

A Vöröskereszt hétfőn szerkesztőségünkbe eljuttatott értesítése szerint az akcióban összesen 102 potenciális véradó vett részt, akik közül 82-en adtak vért.