2024. május 8., szerda

Öt településen szólt a népzene

Lezajlott a Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom

Miután három éven át a Zentai Sportcsarnok adott otthont a Szent Mihály-napi Táncháztalálkozónak és Sokadalomnak, a szervezők ezúttal jelentős változtatásra kényszerültek: annak érdekében, hogy ne alakuljon ki nagy tömeg, öt helyszínre vitték el a neves rendezvényt. Így pénteken Hajdújáráson, Óbecsén és Magyarszentmihályon jöttek össze a népművészettel foglalkozók, szombaton pedig Zentán és Topolyán, és a nézők száma mindenhol korlátozott volt. Az esemény jellege is egészen más volt, hiszen ez ideig tánctanulás, kirakodóvásár, kiállítás, kézműves foglalkozások, népi gyermekjátékok bemutatója, vetélkedő tarkította a rendezvényt, és egész napos kikapcsolódást, szórakozást, tanulási lehetőséget nyújtott, most pedig kimondottan a színpadra szorult. A szervezők, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság ezúttal is garancia volt a rendezvény színvonalára, és habár a közös éneklés, táncolás elmaradt, igényes színpadi produkciókat láthatott a közönség minden helyszínen.

A magyarkanizsai Ördögcsáklya kamara-táncegyüttes elkápráztatta a zentai közönséget (Gergely József felvétele)

A magyarkanizsai Ördögcsáklya kamara-táncegyüttes elkápráztatta a zentai közönséget (Gergely József felvétele)

Juhász Gyula szervező elmondta, hogy ennek a formának is megvolt a szépsége, és az volt a fő szempont, hogy a folytonosság megmaradjon, és jövőre remélhetőleg a már megszokott tartalmakkal és tényleg gazdag programmal várhatják a résztvevőket.

– Mivel ezúttal ilyen kevés nézőt tudtunk fogadni, ezt azzal próbáltuk áthidalni, hogy a Pannon Televízió több helyszínről is élőben közvetített, és minden műsort felvett, vagyis a tévénézők a közeljövőben mindet megnézhetik. Fontos volt, hogy ne hagyjuk ki ezt az évet, hogy megszólítsuk a népművészettel foglalkozókat, hiszen ez is egy módja volt a találkozásnak, bemutatkozásnak. Én azt hiszem, a közönség mindenhol színvonalas programot láthatott, melynek összeállításában nagyban segítettek a helybeli művelődési egyesületek – mondta Juhász Gyula.

Zentán szombaton délután a Zentai Magyar Kamaraszínház adott otthont a rendezvénynek. Elsőként a kamarateremben Virág György mesemonológgal fogadta a gyerekeket, majd a felsőhegyi Apró Botond, Fajka Flórián és Kőrösi Lejla mondtak mesét.

Ezt követően a nagyterembe tevődött át a helyszín. Az adai Bodros tamburazenekar vidám muzsikájával indult a program, majd Papp Heléna mondott mesét. Heléna a Felsőhegyi Mesemondó Műhely aktív tagja már évek óta. A felsőhegyi műhelyből több fellépő is érkezett: Papp Vilmos és Deák Viola szórakoztató és igényes mesemondása is a műhely színvonalát igazolta. A fiatal és kezdő népzenészek közül a magyarkanizsai Tisza Néptáncegyesület zenekara mutatkozott be, melynek tagjai mindössze pár hónapja kovácsolódtak eggyé, és ezúttal dél-alföldi népdalokkal érkeztek, majd a már jókora tapasztalattal és nagy tudással rendelkező Potyka és bandája muzsikált. Természetesen a tánc sem maradt el: a magyarkanizsai Ördögcsáklya kamara-táncegyüttes először bogártelki összeállítással lépett fel, majd berzencei táncokat mutatott be. Az énekesek közül Magyarkanizsáról Bosznai Sára gyergyói dalokkal kedveskedett a közönségnek, a zentai Szeles Veronika somogyi dalokkal áll színpadra, a magyarkanizsai Turbolya leánykar pedig moholi népdalokat hozott. A zentai tájszólás megőrzését szívügyének tekintő Nagy Abonyi Szabolcs Mesék innen-onnan címmel mondott el helyi történeteket. A műsort Mészáros Gábor vezette.

SZENTMIHÁLY       

A szentmihályiak nagy örömére falujuk is az egyik helyszíne lehetett a Szent Mihály-napi Táncháztalálkozónak és Sokadalomnak, ezzel pedig csak gazdagodott az idei búcsúi programjuk, hiszen éppen a hétvégén tartották meg a templombúcsút, illetve a faluünnepet.

A vendégeket köszöntötte a falu vezetőségéből László Norbert, a sokadalmat pedig a falu szülöttje, Kovács Elvira parlamenti képviselő, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke nyitotta meg.

A rendezvényre szép számban megjelentek a helybeliek, hiszen nagyra értékelik az ilyen jellegű tartalmakat, és – az igazat megvallva –, mint mindenhol másutt is, a járványhelyzet miatt már nagyon „kiéheztek” egy ilyen kulturális eseményre.

Szentmihályon köszönthették a vendégek között a Csörömpölő zenekart, amely Dél-Bánátból érkezett, nem teljes felállásban, de így is teljes pompában mutatkoztak be, adva a talpalávalót a néptáncosoknak is, két párnak, a kishegyesi Patyerek házaspárnak: Patyerek Csabának és Patyerek Fodor Nórának, valamint a nagykikindai Egységből érkező Gyuranik Adorjánnak és Kancsár Anasztáziának. Egy-egy népmese is elhangzott, Rontó Márta és Kónya-Kovács Otília jóvoltából. Az est folyamán bemutatkozott a Pengetős tamburazenekar, ezúttal kilenc taggal léptek fel. A többi fellépő pedig helybeli volt, hiszen a Flaman– Hézső citerakettős közül a zentai Hézső Zsolt már mintha hazatérne, ha Szentmihályra jön.

Gyermekjátékok Szentmihályon (Kónya-Kovács Otília felvétele)

Gyermekjátékok Szentmihályon (Kónya-Kovács Otília felvétele)

A faluban a legfiatalabbakkal is foglalkoznak a József Attila MME-ben, így az óvodások az általános iskolásokkal bemutatták, milyen gyermekjátékokat szoktak játszani. A kis citerások, a Szabó testvérek, Ádám és Emil, tanítómesterükkel, Flaman Istvánnal léptek színre, és ugyancsak egy népdalcsokorral bemutatkozott be a szentmihályi vegyes kórus. A rendezvény jó hangulatban zajlott, és utána kötetlen társalgással folytatódott.

TOPOLYA

A rendezvény kezdetén a szervezők nevében Sutus Áron, a VMMI elnöke köszöntötte a színházteremben megjelenteket, abban a reményben, hogy a járvány miatti több hónapos kiesést követően most már a meghozott intézkedések tiszteletben tartásával folyamatosak lesznek a népművészeti rendezvények.

Rác Ejzler Evila vezette a néptáncos, népzenés, népdalos és népmesés estet, melyen a Mendicus tamburazenekar (Csantavér), a Népkör Magyar Művelődési Központ Róna táncegyüttese (Szabadka), a Hétmező énekcsoport (Topolya), a Fokos zenekar (Óbecse) és a Szelence énekegyüttes (Óbecse) mellett Toldi István mesemondó szórakoztatta a közönséget. A színvonalas est egyben a júniusra tervezett és elnapolt Közép-bácskai Népművészeti Fesztivál gálaműsora is volt.

Az est fénypontja az az összefüggő műsor volt, melyet Mindörökké Magyar címmel a topolyai Cirkalom táncegyüttes (Kodály Zoltán MMK), az óbecsei Szelence táncegyüttes (Petőfi Sándor MK), a Fokos és a Csalóka zenekar készített Szent István-napra, s melyet most adtak elő először színpadon.

Az új közös produkcióban a Szent István-i Magyarország eszmei hagyatékaként kialakult Mária-kultusz jelenik meg a délvidéki népművészettel kiegészítve: a Tisza menti települések, Kispiac, Ada, Óbecse népművészete, a bácskai Duna mente színpompás viselete és lányjátékai Doroszlóról, valamint az al-dunai székelyek jellegzetes táncai és dalai. Mindezt a magyar ember hite, vallása hatja át: megelevenednek előttünk a búcsújáró szokások a doroszlói kegyhelynél, valamint a bánáti Töröktopolyán.

ÓBECSE

Az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben pénteken este láthatta a közönség a táncháztalálkozó műsorát, ezen az óbecsei Cseszák Korcsik Anikó népi játékokat mutatott be a legkisebbekkel, a törökbecsei Micsik Béla hangszerbemutatóval szórakoztatta a közönséget, az óbecsei Cseszák Balázs és Cseszák Korcsik Anikó, valamint az újvidéki Kiss Zsélykó és Takács Zsuzsanna néptáncbemutatót tartott a Fokos zenekar kíséretével, a zombori Csuvárdity Tamara népmesét mondott, az óbecsei Csermely zenekar mezőkölpényi zenét játszott, Csonka Ferenc és zenekara pedig egy kiskoncerttel koronázta meg az estet.