2024. április 27., szombat
A MOZGÁS ÖRÖME

„Egy kangooedzésben minden van, amit szeretek a sportban”

Mindannyian szeretnénk fittek, egészségesek és energikusak lenni, erre azonban nem elég vágyni. Tennünk is kell érte. A mozgás elengedhetetlen kelléke a testi-lelki egészségnek. Fontos, hogy megtaláljuk azt a mozgásformát, ami a legjobban megfelel számunkra, amit élvezni tudunk. Farkas Ágnes kangooedző már nemcsak megtalálta, de 2017 óta oktatja is ezt a hangulatos, ritmusos, pörgős edzésformát.

– 2016-ban vettem részt az első kangooórámon, Zentán. Már az első alkalommal azonnal megtetszett ez a mozgásforma. Egy hihetetlenül energikus csapattal edzhettem, maga az edzés nagyon intenzív volt, és miután végeztünk, azt láttam a többieken, hogy boldogok, felszabadultak és elégedettek. Magam is ugyanezt éreztem. Nagyon megfogott és magával ragadott az ott uralkodó hangulat. Hangos ritmusos zenére egy pörgős, koreografált edzésen vehettem részt. Egy kangooedzésben minden benne van, amit szeretek a sportban. Az első edzésem óta egyszer sem merült fel bennem, hogy szüneteltessem vagy abbahagyjam az edzést. Nem sokkal ezt követően úgy alakultak a dolgok, hogy a két edző, akikhez jártam, külföldre költözött. Ekkor határoztuk el az egyik kolléganőmmel, hogy megszerezzük az edzői licencet. 2017 novemberében sikerült megszereznem az oktatói engedélyt. Jelenleg két településen, Zentán és Zentagunarason tartok órákat egy-egy csoportnak  – mondta Ágnes.

Beszélgetőtársunk szerint a kangookülönlegessége a cipőben rejlik. A kanadai származású Gregory Lektham fejlesztette ki, rehabilitációs céllal. Olyan betegek számára alakította ki, akik sérüléseik, ízületi problémáik miatt nem tudnak edzeni, a cipő segítségével azonban az edzés sérülésmentesebb lehetett.

– A cipő legfőbb különlegessége, hogy ugrás során a földre érkezés, azaz a becsapódás mértékét, akár 80%-kal is csökkenti. Tulajdonképpen, ha egy hagyományos kardióedzést végzünk kangoocipőben, akkor könnyítjük az ízületekre jutó terhelést. Egy kangooedzés koreografált, s ez azért is érdekes a résztvevőknek, mert nagyon gyorsan és észrevétlenül el tud telni az egy óra. Magának az edzésnek a felépítése pedig úgy zajlik, hogy a kezdetén egy kicsit bemelegítünk, átvesszük az alaplépéseket, majd belekezdünk a koreográfia elsajátításába. Egy hosszabb vagy olykor rövidebb lépéssort tanulunk meg egy-egy edzés során. Minden órán más-más lépéskombinációval dolgozunk. Ettől válnak igazán érdekessé és változatossá az edzések. Ennek a mozgásformának van olyan programja, a Kangoo Discovery ami konkrétan gyermekeknek készült. Ezért már egészen fiatalon is el lehet kezdeni ezzel az edzésformával foglalkozni. Felső korhatár pedig nincs határozottan kimondva, nemtől, kortól függetlenül figyelembe kell venni az adott személy egészségi állapotát. Ezért fontosnak tartom megemlíteni, hogy akinek valamilyen ízületi, izom- vagy egyéb egészségügyi problémái vannak, amik mellett nem javasolt minden mozgásforma, akkor mielőtt belekezdene a  kangooedzésbe konzultáljon orvosával. Viszont azt hangsúlyozom, hogy várandós nők számára a kangoo kifejezetten tilos – magyarázta Ágnes.

A kangoo legelterjedtebb programjai a Kangoo Power és a Kangoo Dance Program, hazánkban is ezek a leginkább elterjedtek – derül ki Ágnes beszámolójából. Azonban nem kizárólag ez a két formája ismert. A már korábban említett Kangoo Discovery mellett létezik egy szabadtéren végezhető változat is, a Kangoo BootCamp, illetve a Kangoo Kick and Punch, a kangooboksz változata.

– A Kangoo Jumps program segítségével ritmikus kardiógyakorlatokat tudunk végezni, ezáltal a test minden izmát megmozgatva növelhető az aerob- és a kardioaktivitás és erősíthető a szív- és érrendszer. A Kangoo Jump kiemelten jó zsírégető hatású, edzésenként akár 800–1000 kalóriát is el lehet égetni. Ezért alkalmas azok számára is, akik fogyni szeretnének. Az edzés során az esetleges súlyfelesleg nem akadály, mivel a cipő segít levenni a terhelést az ízületekről. Azoknak, akik most választják a kangoot, heti 2-3 edzést javasolnék, jómagam is ennyi edzést tartok. Később ez növelhető heti 3-4 edzésre. A kangoo jótékony hatásai között szerepel, hogy növeli az állóképességet, erősíti az immunrendszert, a szívet, tüdőt, remekül növeli az oxigénfelhasználást, javul a testtartás és az egyensúlyérzet. A számos fizikai előnye mellett a mentális jólét és lelki egyensúly megőrzésében is segítséget nyújt. Az edzések során endorfin termelődik a testünkben, ettől boldogabbak és kiegyensúlyozottabbnak érezzük magunkat, valamint a stressz feloldásában is segítségünkre van. Ugyan nálunk leginkább a nők körében örvend népszerűségnek ez a sport, de ettől függetlenül mindenkinek szívből ajánlom – hangsúlyozta Farkas Ágnes.