2024. április 26., péntek

Megemlékezés a Halyard-hadművelet 76. évfordulójáról

A Gornji Milanovac közelében lévő Pranjani faluban ma megemlékeztek a Halyard-hadművelet 76. évfordulójáról. Az ünnepség keretében hivatalosan megnyitották a második világháború legnagyobb mentési akciójának tiszteletére épült repülőteret – adta hírül a Tanjug.

Az eseményen jelen volt az államvezetés számos tagja, közöttük Aleksandar Vučić államfő, aki a megemlékezésen hangsúlyozta, baráti kapcsolatokat kell kiépíteni a nyugati szövetségesekkel, miközben a Halyard-hadművelet jelentőségét ecsetelte. Az ünnepségen jelen volt még között Ana Brnabić miniszterelnök, Milorad Dodik, a bosznia-hercegovinai elnökség szerb tagja, Zorana Mihajlović miniszter, kormányalelnök, Anthony Godfrey, az USA szerbiai nagykövete.

Anthony Godfrey amerikai nagykövet hangsúlyozta, Pranjani arra emlékeztet minket, hogy együtt nagy dolgokat vihetünk véghez.

– Ma arra a hihetetlen bátorságra emlékezünk, amelyet a szerb polgárok tanúsítottak 76 évvel ezelőtt. A szerbek az amerikai katonákkal együtt hatalmas kockázatot vállaltak, hogy véghezvigyék a legnagyobb mentési akciót, amiről sokáig mélyen hallgattak – mondta Godfrey, aki a pénteki repülőbalesetről is szólt, mondván, hogy a szerb pilóták halála arra int, mennyire veszélyes ez a foglalkozás.

A jelenlévő tisztségviselők megkoszorúzták a történelmi esemény tiszteletére újonnan állított emlékhelyet, s ily módon adóztak az amerikai katonáknak, akiket kimentettek onnan, valamint a helybelieknek, akik több mint 500 amerikai pilótát mentettek meg 1944-ben.

A koronavírus-járványra való tekintettel az idei megemlékezésen polgárok nem vehettek részt.