2024. április 27., szombat
KAJAK-KENU

Világbajnokok a világkupán

Ma délelőtt az előfutamokkal elrajtol az idei év első és egyetlen igazán jelentős gyorsasági kajak-kenu világversenye, a szegedi világkupa. A koronavírus-járvány miatt bevezetett nemzetközi szigorítások és utazási korlátozások hozadékaként számos hiányzó van ugyan, ennek ellenére népes és tekintélyes mezőny gyűlt össze a Maty-éren – 33 ország több mint 400 sportolója érkezett a napokban a szegedi komplexumba, köztük néhány regnáló világbajnokkal. A magyar szövetség tájékoztatása szerint a tengerentúlról jött az egyik legnagyobb nevű versenyző, a 18 éves Nevin Harrison, aki tavaly az Egyesült Államok történetének első vb-címét szerezte meg női C1 200 méteren. A tinédzser kenus jó formáját már a múlt héten bizonyította a szegedi Olimpiai Reménységek Versenyén, az U18-as korosztály döntőjét ugyanis közel három másodperces előnnyel nyerte meg.

Szintén aktuális világbajnokként száll vízre Kopasz Bálint, akit tavaly senki sem tudott legyőzni K1 1000 méteren. A magyar csapat eredetileg egyébként 47 főt számlált, de a kenus Balla Virág a pozitív koronavírustesztje miatt nem állhat rajthoz, ráadásul legtöbb győri csapattársa elővigyázatosságból visszalépett a viadaltól.

A szerb válogatott 28 sportolóval vesz részt a világkupán, 23 egység 20 számban indul majd. A zentai Barta Éva két egységben is helyet kapott: 500 méteren párosban Bedőcs Krisztinával bizonyíthat, míg a négyesben Marija Dostanićtyal, Olivera Mihajlovićtyal és Dunja Stanojevvel evez majd egy hajóban. Dr. Pavle Jovanov szövetségi kapitány szerint a válogatott felkészült a viadalara, elégedett az elvégezett munkával. „Örülök, hogy maximális létszámmal jöhettünk Szegedre, így a rutinos és a fiatal versenyzőink is lehetőséghez jutnak. Sajnos a feltörekvőknek idén nem volt túl sok lehetőségük bizonyítani, ez azonban jó alkalom, hogy az olimpiai év előtt mély vízbe dobjuk őket, és kiderüljön, élesben mit tudnak a nagyok között” – nyilatkozta dr. Jovanov.

A héten kiderült, hogy a járványügyi intézkedések szigorú betartása mellett ezúttal nézők is lehetnek a Maty-éren, ugyanakkor az M4 Sport minden futamot közvetít, a viadal ma délelőtt 9.10-kor a 200 méteres kvalifikációkkal kezdődik.