2024. április 25., csütörtök

Népművészeti rendezvény öt helyszínen

A Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom programjai élőben és online is követhetők

Ezen a hétvégén negyedik alkalommal rendezik meg a Szent Mihály-napi Táncháztalálkozót és Sokadalmat. Az idén rendhagyó módon öt helyszínen tartották meg a programokat. A járványügyi helyzetre való tekintettel korlátozott számú közönség volt jelen. Pénteken Hajdújárás, Óbecse és Magyarszentmihály volt a rendezvény házigazdája, szombaton pedig Zenta és Topolya ad otthont a programoknak.

Szakács Tamás, Lukács Sára és a Juhász zenekar (Fotó: Gergely Árpád)

Szakács Tamás, Lukács Sára és a Juhász zenekar (Fotó: Gergely Árpád)

A rendezvény hajdújárási részét a Lifka Sándor Művelődési Egyesület színháztermében tartották meg.

– A szervezésben minden település művelődési egyesülete részt vett. A program Hajdújáráson kezdődik, majd Óbecsén és Magyarszentmihályon folytatódik. A hajdújárási műsort online is lehetett követni, és szombaton 18 órától a zentai programot is élőben közvetítik. Többfelé szakadtak a szervezők is. Ezt azért tettük, hogy megmaradjon a rendezvény folytonossága. Fontos, hogy megszólítsuk azokat az embereket, akik itthon vannak, és foglakoznak a népművészettel és a néphagyományokkal, valamint a közönséget, akik eljárnak az ehhez hasonló rendezvényekre. Augusztusban kezdtük meg a szervezést, és egy hónap kellett ahhoz, hogy összeálljon az egész – nyilatkozta Juhász Gyula szervező.

A hajdújárási műsort Virág György színész vezette. Fellépett Engi Dorina népmesemondó, A szamárka című ludasi népmesét adta elő. Ezután a horgosi Kamarás zenekar mezőkölpényi és kalotaszegi muzsikával örvendeztette meg a közönséget. Közreműködött Szakács Tamás néptáncos. Később A kanász meg a farkas című népmesét hallhattuk a hajdújárási Sövény Zolna tolmácsolásában. Ezután a szabadkai Duhaj banda bonchidai és bodrogközi népdalokat játszott. Őket követték Lukács Sára és Szakács Tamás néptáncosok, a szabadkai Juhász zenekar kíséretében. Később a ludasi Saffer Petra lépett színpadra, a Marad a házban a régi rend című népmesét mondta el. Ezután a temerini Merkovity Anna és zenekara kalotaszegi népzenét játszott. A Miért nincs a cigánynak se kecskéje, se birkája? című népmesét a ludasi Engi Daniella tolmácsolásában hallhattuk, majd Brezovszki Roland és Tamara előadásában dél-alföldi táncokat láthattunk. Kísért a Juhász zenekar, majd horgosi, mezőföldi és nyírségi dalokat muzsikáltak. Az utolsó daloknál felléptek Szakács Tamás és Lukács Sára néptáncosok.

Az esemény a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezésében valósult meg.