2024. április 27., szombat

Grúz milliók szerb zsebben?

Egy szerb állampolgárt is pénzmosással gyanúsítanak a FinCEN-dokumentumok alapján – A nyugdíjas feltehetően személyiséglopás áldozata

Kétmillió dollár pénz mosásával gyanúsít egy szerb nyugdíjast az észtországi rendőrség. A FinCEN-dokumentumok kiszivárogtatását követően a szendrői (smederevói) Živojin Nikolićot azzal vádolták meg, hogy a Danske Bank észtországi kirendeltségén keresztül jutott hozzá ahhoz az összeghez, amelyet a grúziai állami alapból tulajdonított el – jelenti a Bűnözés- és Korrupciókutató Hálózat (KRIK). A pénzmosással gyanúsított szerb állampolgár tagadta a vádakat: azt állítja, hogy személyiséglopás áldozata.

Az év elején az észtországi ügyészség bejelentette, hogy csaknem kétmilliárd dollár értékű pénzmosás ügyében nyomoznak. A bűncselekmény feltárása folyamán letartóztatták a dán bank észtországi képviseletének 11 ügyvezetőjét, akik a gyanú szerint kirakatcégek megnyitásában segítették az ügyfeleiket, majd megkérdőjelezhető átutalásokat végeztek a vállalatok nevére nyitott számlákon keresztül. A fantomcégek listáján megjelent a kétmillió dollárnyi pénzmosást véghez vivő Goldcraft Universal LLP nevű vállalat is, amelynek állítólagos tulajdonosa a szerb Živojin Nikolić. Ezekhez az adatokhoz a leleplezett FinCEN-dokumentumok által jutottak a nemzetközi oknyomzói újságírói szervezetek.

Nikolić a KRIK-nek adott nyilatkozatában elmondta: az újságíróktól hallott először arról, hogy bármilyen cég tulajdonosa lenne, és visszautasítja a pénzmosás vádjait is. A szendrői Železare vállalat egykori munkása azt állítja, hogy személyiséglopás áldozata. 2006-ig ugyanis Ukrajnában élt és dolgozott, ahol ellopták azt az útlevelét, amellyel az említett céget 2008-ban megnyitották. A szerb nyugdíjas elmondta azt is, hogy ebben az évben nem is járt Észtországban: állítását az ottani határrendészeti adatok is igazolják. A hivatalos adatok szerint a nagy értékű pénzmosással gyanúsított szerb állampolgár tulajdonában csupán egy két és fél szobás lakás van Szendrőn.

A grúz állami alapból eltulajdonított 2 millió dollárhoz fűződő vádakat az észt ügyészség továbbította a belgrádi illetékeseknek.