2024. március 29., péntek
ELSŐ FIZETÉSEM PROGRAM

Több mint öt és fél ezer munkaadó jelentkezett

A mai nappal lezárul az Első fizetésem foglalkoztatásserkentő kormányprogram első szakasza, amelyre szeptember 17-e óta azok a munkaadók jelentkezhettek, akik vállalják, hogy kezdő fiatalokat foglalkoztatnak 9 hónapon keresztül.

Siniša Mali (Fotó: Beta)

Siniša Mali (Fotó: Beta)

Ma még jelentkezhetnek a munkáltatók interneten, a www.mojaprvaplata.gov.rs. oldalon. Siniša Mali pénzügyminiszter tegnap közölte: 5636 munkaadó kapcsolódott be a programba, s ők összesen 13 500 ideiglenes munkahelyet kínálnak a szakmában még tapasztalatlan fiataloknak, hogy azután már némi gyakorlati ismeretek birtokában könnyebben el tudjanak helyezkedni.

A kezdő fiatal fizetést is kap. A kormány kétmillió dinárt fordít a program megvalósítására, ebből 9 hónapon keresztül utal át pénzt a munkáltatónak a fiatal gyakornok számára: havi

20 000 dinárt a középiskolai végzettségűeknek, valamint 24 000 dinárt az egyetemi végzettségűeknek. Ezt az összeget a munkaadó saját belátása szerint kiegészíti. A háromnegyedéves időszakban a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat fizeti a programba bekapcsolt fiatalok számára a munkahelyi baleset és a foglalkozási megbetegedés esetére járó biztosítást. A pénzügyminiszter mindezt az után nyilatkozta, miután Marko Čadežnek, a Szerbiai Gazdasági Kamara elnökének társaságában látogatást tett a röntgenkészülékeket gyártó belgrádi Visaris vállalatban, amely szintén jelentkezett az Első fizetésem programra. Ennek második szakaszában a munkát kereső fiatalok jelentkezését várják 2020. október 1-je és 15-e között, majd a harmadik fázisban, október 16-ától 31-éig a munkaadók választanak a bejelentkezett fiatalok közül. 2020. november 1-jétől 7-éig lehet majd az interneten tájékozódni arról, hogy melyik munkáltató mely jelölteket választotta.

A pénzügyi tárca vezetője a járvány miatti válság kapcsán tegnap leszögezte, hogy Szerbiának „sikerült elkerülni a legrosszabb forgatókönyvet”, költségvetése, akárcsak makrogazdasági helyzete, stabil.

– Biztosra veszem, hogy az év végére még kisebb arányú lesz a munkanélküliség, és hogy a bruttó nemzeti össztermék növekedését illetően Európában a három legsikeresebb ország között leszünk. 5,8 milliárd eurót fordítottunk a járvány miatti válság enyhítésére, kifizettünk az öt minimálbért a vállalatoknak, haladékot adtunk az adók és járulékok fizetésére, nagy kedvezményeket kínál a Fejlesztési Alap, 100 euróval segítettünk minden nagykorú állampolgárt, és mindennek köszönhetően elkerültük azt, ami sok más országban tapasztalható: milliók maradtak munka nélkül, gyárakra került lakat. Nálunk ilyesmi nincs, a második negyedév végén mindössze 7,3 százalékos volt a munkanélküliség, de itt nem állunk meg, az Első fizetésem program azoknak nyitja meg a kapukat, akik befejezték tanulmányaikat, de munkatapasztalatuk még nincs – mondta Mali.