2024. április 27., szombat

Magyarkanizsa község választ

A helyi közösségek tanácsának tagjairól dönthetnek a lakosok vasárnap

A Magyarkanizsa községhez tartozó tizenhárom település kilenc helyi közösségében írtak ki választást szeptember 27-ére, vasárnapra, amikor arról dönthetnek majd a polgárok, hogy kiket szeretnének viszontlátni egy-egy helyi közösség tanácsában. Annak ellenére, hogy a polgárok a helyi közösségi választásra nem kapnak értesítést, fontos, hogy minél nagyobb számban az urnák elé járuljanak. Ezt ugyanazon a szavazóhelyen tehetik meg, ahol a legutóbb (júniusban) is leadták a voksaikat, szeptember 27-én 7 és 20 óra között, fényképes, személyazonosító számot tartalmazó érvényes okmányaik valamelyikével.

A községben Adorjánon 7, Horgoson 9, Kispiacon 11, Magyarkanizsán 15, Martonoson 7, Oromon 11, Oromhegyesen 7, Tóthfaluban 7, Velebiten pedig 5 tanácstagot választanak majd meg. A települések túlnyomó részén tíznél is több jelölt akad. A több mint kilencezer választópolgárt most is minden egyes helyi közösség külön-külön buzdítja a szavazáson való részvételre, hiszen ettől függ, kik lesznek egy-egy település vezetői. A kampány már javában dübörög, ötletekből, tervekből egyetlen településen sem sincs hiány. A VMSZ által támogatott jelöltek bemutatkozásából és programjából a következők derülnek ki.

Magyarkanizsán, ahová Ilonafalu is tartozik, a következő négyéves periódusban a tervek között szerepel az idegenforgalmi infrastruktúra fejlesztése, a wellness- és fürdőközpont megépítése, a vízvezeték további építése és az elavult csövek cseréje, a szennyvízcsatorna további építése, a piactér felújítása, a Szociális Központ épületének rekonstrukciója, átalakítása, az egészségház régi épületének teljes felújítása. A jelöltek között szerepel Vajda Attila, az oromhegyesi Arany János Általános Iskola igazgatója is, aki született magyarkanizsaiként a település minden kerületéért odaadóan dolgozik. Magyarkanizsa Község Pedagógusegyesületének alapító tagja és elnöke. Évek óta Magyarkanizsa helyi közösség Tanácsának tagja, 2016-tól alelnöke.

Horgoson a tervek szerint az elkövetkezendő négy évben a tanácstagok az infrastruktúra terén az utcák aszfaltozására, a piac rendezésére, a szennyvízhálózat bővítésére, a járdák javítására, a kerékpárút folytatására és a Baranyi-villa felújítására fognak törekedni. Közösségfejlesztés szempontjából fontosnak tartják a szabadidőközpont kialakítását (sportpályák, közösségi tér), a művelődési ház életének megszervezését, fürdőhely létrehozását, a játszótér fejlesztését, ifjúsági programok szervezését. Mezőgazdasági fejlesztések tekintetében a dűlőutak javítása, az öntözőcsatornák karbantartása és a legelők rendezése az elsődleges célkitűzés számukra. Fokozottabb figyelmet fordítanának a közbiztonság javítására, a zöldfelületeik szépítésére, valamint a Kamarási-parkerdő és a Kender-tó rendezésére is. Egyik jelöltjük Valkovics Gábor, aki születésétől fogva Horgoson él. Földműveléssel foglalkozik, nyolc éve Horgos helyi közösség tanácsának a tagja, és a legeltetőbizottság elnöke. Célja a mezőgazdaság fejlesztése, a földes utak karbantartása, a csatornák és hidak szélesítése. Szívügye a Kamarás és környékének fejlesztése, szebbé tétele.

Velebiten is a közösség erejének megmutatására buzdítanak a VMSZ által támogatott jelöltek, valamint arra, hogy együtt folytassák a falu érdekében kifejtett tevékenységüket. Mivel adottak a természeti lehetőségek, ezért a közeljövőben is azok minél hatékonyabb kiaknázására helyeznék a hangsúlyt. Az egyik jelölt, Pósa Róbert 46 éves vámos, aki Velebiten él családjával, mezőgazdasággal foglalkozik. Szívén viseli a falu sorsát, célja a halastó turisztikai fejlesztése, fürdőhelyek építése és az úthálózat bővítése.

Tóthfalu Magyarkanizsa községnek egy különleges gyöngyszeme, amelynek lakosai fontosnak tartják a hagyományokat, az oktatást, a sportot és a magyar nemzeti öntudat ápolását. Egyike azon településeknek, ahol a környező falvakkal ellentétben nem csökkent a lakosság. A Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott jelöltek a következő célkitűzéseket szeretnék megvalósítani a 2020–2024 közötti időszakban: térfigyelő rendszer kialakítása, a közvilágítás bővítése, az ifjúsági otthon helyrehozása, az Arany János, a Mester és a Temető utca aszfaltozása, valamint a Damjanich tér felújítása.

Bontovics István a magyarkanizsai községi képviselő-testületben több választási ciklusban is képviselte Tóthfalu érdekeit, tapasztalt közéleti személyiség, a helyi közösség tanácsának tagja. Az elmúlt egy év alatt következetes kiállásának és a VMSZ magyarkanizsai helyi szervezetének köszönhetően elkészült a vizesárok a falu legmélyebb pontján. A falu sportéletének elkötelezettje, húsz éve aktív elnöke az Olimpia Sportegyesületnek, valamint a Nyers István Akadémia Sportegyesület munkáját is segíti.

Oromon a tervek az elkövetkezendő négyéves időszakra: Oromon, Völgyesen és Újfaluban számos út és utca aszfaltozása, az Oromot Csantavérrel összekötő aszfaltút megépítése, a Tóthfalut és Völgyest összekötő út kiszélesítése, a mezei utak kikövezése Újfaluban, a helyi közösség épületének külső szigetelése, az utcai világítás korszerűsítése, a ravatalozó bővítése, az oromi művelődési otthon színpadának korszerűsítése, a szélmalom vitorlájának felújítása, a fürdőmedence fejlesztése.

Lékó Róbert már húsz éve vesz részt a helyi közösség tanácsának vezetésében, ezúttal is kéri a helyieket, hogy amennyiben eredményesnek és tartalmasnak látják az elmúlt időszakot, akkor tiszteljék meg újra a bizalmukkal, hogy folytatni tudja a megkezdett munkát. Oromhoz egyébiránt még Völgyes és Újfalu települések is hozzátartoznak.

Oromhegyesen a VMSZ által támogatott jelöltek a következő célokat fogalmazták meg az előttük álló periódusra: a piactér modernizálása, utcák aszfaltozása (Szőlő utca, Ady Endre és Dávid Géza utca), a földes utak feltöltése zúzott kővel, az artézi kút környékének rendezése, újjáépítése, a ravatalozó felújítása, kamerás megfigyelőrendszer telepítése, a helyi közösség épületének felújítása, hasznosíthatóbbá tétele, faültetés, zöldövezetek kialakítása és gondozása. Bilicki Nándor tanácstagjelölt több évtizedes vállalkozói tapasztalattal rendelkezik, az Atlantis kereskedelmi és vendéglátóipari vállalat vezetője. Vállalkozói tapasztalatai és széles ismeretségi köre révén aktívan és hatékonyan szeretne hozzájárulni Oromhegyes fejlődéséhez.

Martonoson a tervek között szerepel a nyílászárók cseréje az óvodában, az esővíz-elvezető árkok felújítása, az aszfaltos utak építése és felújítása, a kishomoki faluház fűtésének megoldása, az iskolaépület teljes felújítása, a helyi közösség épülete belső homlokzatának javítása, a szennyvízhálózat kiépítése, valamint az ivóvíz arzénmentesítése. Horvát Gergely jelenlegi tanácselnök újra a jelöltek között szerepel, ugyanis rendkívül fontosnak tartja szülőfaluja érdekeinek képviseletét.

Kispiacon Szarapka Ede a tervek kapcsán elmondta, a Ludas felé vezető út és a Buki híd – Sebők-kocsma szakasz aszfaltozásán kívül szeretnék a Szabadkai utca fennmaradt részének és a Sógor utcának az aszfaltozását is elvégezni. A Horgosi út és a Kincstár utca homokos részét darált aszfalttal szeretnék borítani. Tervben van a Homokbánya-tó rendezése, a víz kútból történő frissítése, a partszakasz felújítása a fürdőzők számára, csúszda felállítása, nádból készült napvédők felszerelése és a nyári időszakban sütöde működtetése is. Folyamatban van az Agro Silver céggel a régi szövetkezet épületének cseréje a siló körüli kaszálóra.

A régi Agro Körös irodájában szálláshelyet alakítanának ki a külföldi vendégek számára. El fogják készíteni a temetőben a lélekharangot, és folytatják a kripták építését is, valamint urnafallal bővítik a temetkezési lehetőségeket. A tervek között szerepel továbbá egy játszótér építése is a Kincstár utca elején, a felszámolt, feltöltött gödör helyén, ugyanakkor a meglévő játszóteret is szeretnék bővíteni.

Adorján helyi közösségének tanácsába kizárólag VMSZ által támogatott jelöltek jelentkeztek, ők heten szeretnének a tanács munkájában részt venni. Borsos Csaba már több mandátumban vezette a falut, nagy figyelmet fordítva annak fejlődésére. Az előttük álló négyéves időszakban szeretnék a kultúrotthont csinosítani, energiatakarékosabbá és szebbé tenni, teljes festést, illetve nyílászárócserét is terveznek, ugyanakkor tatarozni kívánják a régi szövetkezet épületét is. Aszfaltozások is a megvalósítandó célok listáján szerepelnek, csakúgy mint a siralomház felújítása, a temető körüli kerítés cseréje, valamint az új kút kifúrása is.

Nyitókép: Fotó: Puskás Károly