2024. április 27., szombat
MAGYAR LABDARÚGÁS

Családi vállalkozás Pakson, Dzsudzsák hazatért

Az átigazolási időszak hajrájában az NB II.-re is érdemes volt figyelni

A múlt hétvégén a magyarkupa-mérkőzéseké volt a főszerep, de az átigazolási időszak utolsó, keddi napja ismét ráirányította a figyelmet a játékosokra és az előttük álló bajnoki feladatokra.

Kicsit furcsán hangzik, de az NB II.-ben sokkal nagyobb durranások történtek – hiába, a magyar futballvalóság már a másodosztályban is érezteti hatását. Pénz ugyanis van… legalábbis a sportban.

Ha pár éve azt mondja valaki, a magyar NB II.-ben lesz olyan futballista, aki havi tízezer eurót keres, beutaltatom egy kórházba. Nos, Dzsudzsák Balázs állítólag ennyiért szerződött haza 14 év után Debrecenbe – noha éppen klubja hivatalos honlapján nyilatkozta azt, hogy csak a rosszindulatú szurkolók kötötték össze a pénzzel a pályafutását.

Keményen beleállok az előttem álló feladatokba, ám hangsúlyoznám, nem a végső pánikmegoldás volt számomra a Debrecen. Abszolút észszerű érvekkel alátámasztva döntöttem, és valóban azt gondolom, ez volt a legjobb megoldás. Szeretnék nagyot álmodni, és megvalósítani az itteni céljaimat. Messze vagyok a levezetéstől, sokkal többet érzek magamban, mint hogy megelégedjek a kispaddal vagy az utolsó húsz percekkel” – mondta.

Marco Rossi szövetségi kapitány már jelezte, ha megfelelő teljesítményt nyújt, akkor a válogatottnál is számítana rá, de nem ő lehet az egyetlen, aki a másodosztályból kerül be a legjobbak közé. A Vasas – amely a hírek szerint másfél–két milliárd forintos büdzséből építkezik – tavaly már megszerezte az ősszel góllövőlista-vezető Feczesin Róbertet, a gólkirály Radó Andrást, most pedig szerződtette a Fehérvár 23-szoros válogatott középpályását, Pátkai Mátét, valamint Angyalföldön kötött ki a Fradi kétszeres bajnok védője, Otigba Kenneth is.

A Fradi szerződtette a szlovákok 58-szoros válogatott szélsőjét, Róbert Makot, akinek bajnoki bemutatkozására egyelőre várni kell, a Fradi ugyanis elhalasztotta soron következő mérkőzését. Pedig szívesen megírtuk volna, hogy az újonc Budafokkal legutóbb 2006/2007-ben a másodosztályban találkozott bajnokin, de az újabb randevúra így decemberig várni kell (ezt a meccset pedig január 27-én pótolják majd). Most már csak szegény paksiak arcát szeretnénk látni, akik koronavírustól sújtottan sem tudták elérni, hogy elhalasszák legutóbbi Üllői úti meccsüket…

Az az 5:0-s zakó is hozzájárult ahhoz, hogy a Tolna megyei csapat négy forduló után egyedüli nyeretlen csapatként az utolsó helyen álljon. A vezetőség nem is várt tovább, megköszönte Osztermájer Gábor és segítője, Sárai György munkáját. Őket a klubon belül más munkakörbe helyezte át, a csapat élére pedig kinevezte a korábbi 50-szeres válogatott középpályást, Bognár Györgyöt.

Annak idején a tévézés miatt elhatároztam, nem vállalok NB I.-es kispadot, de a szerepléseknek már másfél éve vége. Régóta szimpatizálunk egymással a Pakssal, és sokszor volt szó az esetleges közös munkáról. Úgy gondolom, velem meg tud újulni a csapat, és komoly sanszot látok a jobb eredményekre” – idézte a klub hivatalos honlapja a szakembert, aki igazi családi vállalkozásba került, ugyanis egyik segítője a nagyobbik fia, ifj. Bognár György lesz, kisebbik fia, István pedig a csapat középpályása.

A Paks az MTK-t fogadja, ahol a szakvezetőség nem számíthat az ősz egyik meglepetésemberére, Katona Mátéra. Az irányító egy edzésen elülsőkeresztszalag-szakadást szenvedett, térdsérülése miatt több hónapos kihagyás vár rá.

Az élen álló Fehérvár Kisvárdára látogat, ahol eddig nem kapott ki: egy 2:2-es döntetlen után legutóbb 2:0-ra győzött. A tavaly bronzéremért küzdő csapatok ezúttal Felcsúton csapnak össze, a Puskás Akadémia ott fogadja a Mezőkövesdet. A Diósgyőr Zalaegerszegen lép pályára, míg a tabella alsó felében lévő két budapesti csapat, a Honvéd és az Újpest egymás ellen vív városi derbit.

Az 5. forduló programja:

Szeptember 25., péntek: Puskás Akadémia–Mezőkövesd (20 óra). Szeptember 26., szombat: Paks–MTK (14.45), ZTE–Diósgyőr (19.30). Szeptember 27., vasárnap: Kisvárda–Fehérvár (15.45), Honvéd–Újpest (18). A Budafok–Ferencváros mérkőzést 2021. január 27-én pótolják.