2024. május 4., szombat
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Békülési kísérlet az egészségügyben

A minisztérium hajlandó kivizsgálni az elmúlt időszakban megejtett kérdéses leváltásokat

Több mint két hónappal az Összefogással a COVID ellen kezdeményezés létrehozását követően Zlatibor Lončar leköszönő egészségügyi miniszter találkozott kezdeményezés képviselőivel. A 30 orvos aláírásával útjára indított kezdeményezéshez mostanáig valamivel kevesebb mint 3 ezer orvos csatlakozott. A Szerbiai Rádió és Televízió hírösszeállításának értelmében a majdnem másfél órás egyeztetést követően a felek eredményesnek és konstruktívnak minősítették a találkozót.

Zlatibor Lončar (Fotó: Beta)

Zlatibor Lončar (Fotó: Beta)

Emlékeztetőül, a kezdeményezés azt követően jött létre, hogy június második felében napvilágot láttak a koronavírus-járvány mutatóival kapcsolatos esetleges visszaélésekre, illetve manipulációkra vonatkozó sajtóállítások. Az orvosok egyebek mellett a következő követeléseket fogalmazták meg: az illetékesek közöljék, hogy kinek az ellenőrzése alatt áll a COVID-adatbázis; hitelt érdemlően állapítsák meg a koronavírus-betegek, továbbá a COVID–19 szövődményeinek a következtében elhunytak számát, külön kitérve az egészségügyi dolgozókra; kezdődjék független vizsgálat, amelynek során azt kellene megállapítani, hogy manipulált-e bárki szándékosan a járványügyi mutatókkal, és ha igen, vonják felelősségre a visszaélésekkel terhelhető személyeket; a keletkezett kárért a felelősséget a válságstáb vállalja magára; alakuljon új válságstáb; vessenek véget az orvosok megfélemlítésének és a megtorlásnak.

A nyomásgyakorlás tekintetében az a megállapítás született, hogy az érintett aláírók részvételével újabb megbeszélésen vesznek részt a felek, és körbejárják az érintett orvosok leváltásának, vagy a megtorlás egyéb formáinak a körülményeit – emelte ki az SZRTV-nek nyilatkozva Vuk Vučić, a kezdeményezés egyik aláírója. Mint azt hozzátette, ragaszkodtak ahhoz, hogy az intézmények bekapcsolódjanak az egészségügyi válságstáb munkájába és a miniszter ígéretet tett arra, hogy az egyesület által javasolt szakértők helyet kapnak a válságtörzsben.

Amikor orvos beszélget orvossal, egyszerű közös nevezőre jutniuk – jegyezte meg az egyeztetést követően Zlatibor Lončar, majd megerősítette: abban állapodtak meg, hogy a jövőben együttműködnek, és havonta legalább egyszer találkoznak. A járványhelyzet kezelésének tekintetében Szerbia jelenleg élen jár, mind a térségben, mind Európában, ám ahhoz, hogy ez így maradjon, közös erőfeszítés szükséges – mutatott rá a tárcavezető. A csoportosulás tagjai a beszélgetés során kitértek azokra a kollégáikra, akiket értékelésük szerint azért váltottak le bizonyos tisztségekről, mert aláírásukkal támogatták a kezdeményezést – erősítette meg Zlatibor Lončar, majd kiemelte, hogy az állam hozta döntések hátterében soha nem a megtorlás szándéka áll.

– Az egyes eseteket azt követően vizsgálhatjuk érdemben felül, amikor rendelkezésünkre állnak a szükséges adatok. Megállapodtunk abban, hogy begyűjtjük a kapcsolódó adatokat és azt követően állapítjuk meg, hogy mi felel meg a valóságnak és mi nem. Az igazság közös érdek, már csak azért is, mert az egészségügyben, annak jellegéből adódóan, folyamatosan szükség van a megújulásra. Az igazgatók, illetve azok megválasztása az én felelősségem, kivizsgáljuk a kérdéses eseteket és tényeket közlünk a közvéleménnyel. Azzal kapcsolatban is egyetértés alakult ki közöttünk, hogy a rendkívüli állapot ideje alatt alkalmazott fiatal orvosok munkaviszonyt alakíthassanak ki. Szerbiának szüksége van ezekre a fiatalokra. Azzal kapcsolatban alakult ki félreértés, hogy ezek a fiatal orvosok számára, saját kívánságukra, bármilyen szakorvosi képzés elérhetővé válik. Olykor nem kaphatja meg mindenki azt, amit szeretne, ám megígértük, hogy a lehetőségekhez mérten minden érintett fiatal orvost támogatni fogunk ambícióiban – taglalta Zlatibor Lončar.

83 fertőzött – 1 elhunyt személy

A mai járványügyi jelentés értelmében egy nap alatt 6663 koronavírustesztet végeztek el az országban, ebből 83 volt pozitív (1,24 százalék). Lélegeztetőberendezés segítségére 22 páciensnek van szüksége. A hivatalos jelentés értelmében az említett 24 órában egy páciens hunyt el a betegség szövődményeinek a következtében, ezzel 745-re növekedett az elhunytak száma, a halálozási arány 2,25 százalék. Jelenleg 294 személyt gyógykezelnek kórházban. A járvány kezdete óta 1 099 022 koronavírustesztet végeztek el az országban, és 33 163 személy szervezetéből mutatták ki a vírus jelenlétét.