2024. május 4., szombat

Hagyományteremtő Őszünnep Bajsán

Íjászkodás, lovaglás, kézműveskedés az egykori téglagyár völgyében

Ragyogó nyárra emlékeztető őszi napsütésben, hagyományápoló, hagyományteremtő Őszünnepet szervezett hétvégén a bajsai Testvériség Művelődési Egyesület a Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány délvidéki területi képviselőinek közreműködésével a falu egykori téglagyárának területén. A házigazda, és egyben a főszervező szervezet elnök asszonyától, Kókity Erikától megtudtuk, hogy mivel követniük kellett a községi válságstáb döntéseit, a rendezvényt a széles körű érdeklődés ellenére jelentősen kevesebb résztvevővel tudták megtartani.

A napsütés, de az egykori téglagyár völgyének hangulata is nagyszerűvé formálta a bajsai Őszünnepet (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A napsütés, de az egykori téglagyár völgyének hangulata is nagyszerűvé formálta a bajsai Őszünnepet (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Ezt a rendezvényt ugyan első alkalommal szerveztük meg, de reméljük nem utoljára. Mivel a Községi Rendkívüli Helyzetek Törzskara döntéseivel összhangban eleget kellett tennünk a járványügyi intézkedéseknek, ezért elsősorban a művelődési egyesületünk szekciói, illetve a velünk együttműködő hagyományőrző társszervezetek lehettek jelen a rendezvényen. Ők is csak korlátozott létszámban, meghívásos alapon. A nap folyamán egymást felváltva érkeztek hozzánk Adáról, Törökbecséről, Becséről, Zentáról, Temerinből és Bácskossuthfalváról, valamint Topolyáról is vendégek – hallottuk Kókity Erikától, akitől megtudhattuk azt is, hogy a jelen levő gyerekek számára citerafoglalkozás zajlott, íjászkodás, kézműves foglalkozás az Etno Hagyományápoló Kézművesek Körének vezetésével, degeszre ehették magukat palacsintából. A legnépszerűbbnek a lovaglás bizonyult. A felnőttek az íjászatról hallhattak történelmi visszatekintést, a lovászattal foglalkozó családok tapasztalatot cserélhettek, este pedig meggyújtották a szertüzet.

Kókity Erika (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Kókity Erika (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Rendkívül hiányzott már mindannyiunknak, hogy megéljük a közösségi összetartozás érzetét, hogy együtt legyünk, hogy beszélgessünk. Nagy ereje van ezeknek az összejöveteleknek, ismét összekovácsol bennünket. Ha nem lenne létszámbeli korlátozás, a jó időnek is köszönhetően jelentősen nagyobb lett volna a részvétel. Az egykori téglagyár területe nagyszerű helyszínnek bizonyult, és biztosak vagyunk benne, hogy nem utoljára szervezünk ilyen jellegű rendezvényt és hogy ezt a területet másik alkalommal is be kell töltenie a falu népének – hangsúlyozta Kókity Erika.

A Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány egyik célja, hogy valamilyen formában egyesítse a magyar hagyományőrző csoportokat. Az alapítvány élén a Kurultáj Magyar Törzsi Gyűlés szervezője, dr. Bíró András Zsolt antropológus, biológus áll. A szervezet délvidéki képviselői is jelen voltak Bajsán, a törökbecsei Link Lajostól az iránt érdeklődtünk, hogy milyen céllal érkeztek a találkozóra.

Kézműveskedő gyerekek (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Kézműveskedő gyerekek (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– A rendezvény az őszi napéjegyenlőséghez kötődik, az a célunk, hogy bemutassuk, és mi is felelevenítsük, újraéljük őseink életvitelét a jelen levő hagyományőrző körökkel. Ezt tesszük úgy, hogy jurtát állítottunk, középkori forgóhintát hoztunk magunkkal, illetve más népi gyermekjátékokat. Aztán bizonyos korabeli fegyverzetek bemutatásával, az öltözeteinken keresztül, a hitvilág felelevenítésén át a találkozót záró szertűz gyújtásáig is erre törekszünk. Őseink számára ez az időszak azt is jelentette, hogy elbúcsúztak a legfényesebb napoktól, számadást vetettek, majd lassan belevonultak a télbe. Számunkra azért is jelentős ez az időszak, mert átbeszéljük az év rendezvényeinek, programjainak a tapasztalatait, és tervezzük a jövőt. Mondhatjuk, hogy ez a találkozó egyfajta élő történelemóra is egyben.

Papp Géza Óbecséről, Kiss Utcai Miklós társaságában öt órán át utazott Bajsáig lovaskocsival, az egyik jurtában várták meg a hajnalt és a rendezvény kezdetét.

Papp Géza (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Papp Géza (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Linda és Kicsi lipicai származású deres kanca, eddig hét alkalommal vettünk részt a Nemzeti Vágta vajdasági futamain. Gyermekkorom óta szeretem a lovakat, kisgyerekként nem engedték, hogy induljak versenyeken, ezt az időszakot most pótolom. Rendszeresen részt veszek az aracsi Pusztatemplom mellett szervezett ünnepségeken. Temerinbe Illés napján, lóháton érkezek. A kishegyesi Anna-napon is ott vagyok. Legtávolabb Nagybecskereken jártam lovaskocsival, majdnem 25 éve. A lovaim az mellett, hogy családtagok, részt vesznek a ház körüli teendőkben is, például lovakkal szántatom a kertet, vagy segítenek a krumli betakarításakor, ha kell kukoricát ekéznek, szánkót, fiákert húznak – mondta el Papp Géza, mielőtt még a gyerekek ismét meglovagolják a két deres kanca egyikét. 

Az első Őszünnep rendezvényt a bajsai helyi közösség, Topolya község, illetve a tartományi művelődési titkárság támogatásával valósították meg.