2024. április 26., péntek

Színház a moziban

Hétfőn három előadást tekinthetett meg a közönség a szabadkai Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztiválon, az egyiket felvételről

A Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál vasárnap kezdődött el Szabadkán, hétfőn pedig három előadást láthattak az érdeklődők. Az idei rendezvény nagy újdonsága, miszerint egyes produkciókat felvételről nézhetünk meg, a járványügyi helyzet következménye, mivel a társulatok számára szinte lehetetlenné vált az utazás határon túlra. Ugyanebből az okból kifolyólag az idén a fesztivál nem versenyjellegű. Egyrészt egy felvétel nem nyújthat teljes értékű színházi élményt, hiszen a színház lényege épp az élő találkozás a közönséggel, másrészt pedig a felvételek minősége közt is óriási különbségek lehetnek. Az idén tehát a gyermekszínházi fesztivál részben moziterembe költözött.

Hétfőn az első produkciót, A színek királynője című ausztriai előadást az Eurocinemában tekinthettük meg, mégpedig felvételről. Ebben a részben szöveges, részben táncos produkcióban megismerhettünk egy királynőt a mindennapi rutinjaival együtt, és azt is láthattuk, hogyan játszik az alattvalóival a színekkel, pontosabban a kékkel, a pirossal és a sárgával. Egyszer azonban civakodni kezdenek, a királynő ettől szürke lesz, de végül minden helyreáll. Ez a játékos előadás a gyerekek színérzékelésére hat, de beszélgetést eredményezhet arról is, hogy egyes színek milyen hangulatot váltanak ki, és hogy miért jó a sokszínűség.

Ezt követően a nagybecskereki Toša Jovanović Népszínház Piroska című előadására került sor, ezt már élőben láthatták a gyerekek a szabadkai Gyermekszínházban. A Biljana Vujović rendezésében készült, félig bábos, félig élőszereplős zenés produkcióban két színész játszott, Tatjana Barać és Miroslav Maćoš. Habár jól ismert meséről van szó vélhetően a nagyobb gyerekek számára is, mégis kellően szórakoztató volt, amihez a szimpatikus bábok és a humoros szöveg is hozzájárult. Ebbe a verzióba egy másik meseszereplő is beleszövődött, a sajtkedvelő holló, akinek a feladata az volt, hogy figyelje Piroskát az erdőben, természetesen sajtért cserébe, amit a vadász ígért neki. Érdekesség, hogy az előadás zenéjét Tomislav Nikolić, a Kerber gitárosa szerezte. A Kerber a nyolcvanas évek egyik legismertebb jugoszláv rockegyüttese volt, miután 1983-ban megnyerték a szabadkai Ifjúsági Fesztivált, vagyis az Omladinát.

A Piroska után egy újabb ismert mese következett. A belgrádi Duško Radović Kisszínház Gulliver című produkcióját szintén élőben tekinthette meg a közönség, ezúttal a Jadran Színpadon. Jonathan Swift műve nyomán az előadás szövegét Zoran Đerić írta. A címszerepben Arsenije Tubić fiatal, sokoldalú színészt láthattuk, aki a Santa Maria della Salute című sorozatban is játszott. A produkció során mindvégig kommunikált a közönség soraiban ülő gyerekekkel, akik belementek a játékba, hangosan válaszoltak a kérdéseire, ezáltal ők is szinte szereplőknek érezhették magukat. Az előadásban Gulliver hajótörést szenved, és a liliputiaknál köt ki, ahol ő nagynak számít, és ezzel vissza is él. Azután fordul a helyzet, óriások közé kerül, és ekkor megtapasztalja, milyen az, amikor őt molesztálják. Az előadás egyértelmű üzenete el is hangzik, hogy aki nagyobb és erősebb, annak védelmeznie kell a kisebbeket, nem pedig bántani.