2024. április 27., szombat

Kínai agyaghadsereg és „repülő” pingvin

Vasárnap kezdődött a 27. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál Szabadkán

A 27. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál idei programjában tizenegy előadás szerepel. A járványhelyzet miatt öt produkciót felvételről tekinthet meg a közönség. A hazai gyermekszínházi és bábelőadásokon kívül kínai, orosz, német, izraeli, ausztriai és szlovéniai társulatokat is láthatnak a fesztivál iránt érdeklődők. A darabokat három helyszínen, a szabadkai Gyermekszínházban, a Szabadegyetemen és a Jadran Színpadon kísérhetik figyelemmel.

Arsa bohóc szórakoztatta a legkisebbeket (Fotó: Szalma Brigitta)

Arsa bohóc szórakoztatta a legkisebbeket (Fotó: Szalma Brigitta)

A fesztivál ünnepélyes megnyitójára vasárnap került sor a szabadkai Gyermekszínházban. A program egy kiállításmegnyitóval kezdődött, amely Vladimir Andrić, az egyik idei Kis Herceg-díjas munkásságába ad betekintést. A kiállítás a Laku noć deco című népszerű televíziós gyermekműsor képkockáit mutatja be, amelynek forgatókönyvét a díjazott írta.

A kiállítást Ilija Tatić, a szabadkai Szabadegyetem igazgatója és Zoran Đerić, a fesztivál igazgatója és szelektora méltatta.

– Örülünk annak, hogy a szervezési nehézségek ellenére meg tudjuk tartani a fesztivált. Az idén online program is lesz, azoknak a társulatoknak az előadásait fogjuk levetíteni a közönségnek, amelyek a koronavírus-járvány miatt nem tudtak eljönni Szabadkára. Emellett kiállítások, könyvbemutatók és tanácskozás is lesz. A 27. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál ebben a rendhagyó évben és rendhagyó körülmények között is a régió egyik legjobb gyermekszínházi szemléje. Reméljük, hogy hamarosan a színházak is teljes erőbedobással tudnak majd dolgozni, és jövőre a tervezett módon tudjuk majd megtartani a rendezvényt – mondta Ilija Tatić a sajtónak tett nyilatkozatában.

Zoran Đerić hozzátette, hogy az idén a régió gyermek- és bábszínházi fesztiváljai közül csak a szabadkait tartották meg.

– Nagyon jó, hogy kisebb módosításokkal mégis sikerült megtartani a rendezvényt. A fesztiválon szereplő előadások egy része felvételről tekinthető meg, hiszen a társulatok a járvány miatt nem tudtak eljönni Kínából, Oroszországból, Izraelből, Németországból, Ausztriából. Úgy gondolom, hogy a programban szereplő produkcióknak köszönhetően látni fogjuk, hogy mennyire sokszínű a világ gyermekszínházainak kínálata – emelte ki Zoran Đerić.

Ezután kezdődött az ünnepélyes megnyitó, amelyen a többi között Dragana Milošević tartományi művelődésügyi titkár is jelen volt.

– Fontos, hogy megrendezzenek egy ilyen fesztivált, amely több mint negyed évszázados múltra tekint vissza. A rendezvény olyan alkotókat gyűjt össze a világ minden sarkából, akik a legkisebbekért dolgoznak. Ez a legszebb hivatás. Fontos, hogy a társulatok ilyen körülmények között is folytassák a munkát, hiszen így továbbviszik a kultúrát. Ez az, amit a szabadkai Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál évről évre megtesz – nyilatkozta Dragana Milošević.

Rajta kívül Stevan Bakić, Szabadka város polgármestere is tiszteletét tette a rendezvényen.

– Büszke vagyok arra, hogy a nehézségek és a vírushelyzet ellenére sikerült megrendezni ezt a fesztivált. Így folytatni tudjuk a rendezvény hagyományát. A járvány miatt nem tudott minden társulat itt lenni. Örülök neki, hogy a szlovén társulat eljött, hiszen az ő előadásukkal indul a fesztivál. Köszönetet szeretnék mondani a Művelődésügyi Minisztériumnak és a Tartományi Művelődési Titkárságnak a támogatásért. Gratulálok a díjazottaknak, a vendégeknek pedig kellemes időtöltést kívánok városunkban – mondta Stevan Bakić.

Az ünnepélyes megnyitón a Kis Herceg-díjak átadására is sor került: az idén Vladimir Andrić dramaturg és rendező, valamint Szlavcso Malenov bolgár rendező érdemelte ki. Ez utóbbi a járványhelyzet miatt sajnos nem tudott jelen lenni a díjátadón. Ebben az évben először poszthumusz díjat is odaítélnek, amellyel a tavaly elhunyt Zoran Lozančić színész életművének állítanak emléket. Az elismerést Milica Radulović, a niši Bábszínház igazgatónője vette át. Vladimir Andrić a díjátadón elmondta, hogy véletlenül ismerkedett meg a bábok világával. Egyetemistaként Duško Radović felkérte egy gyermekeknek szóló darab rendezésére. Itt kezdődött minden.

– Ez egy Kis Herceg, de nagy elismerés. Emlékszem, amikor a Laku noć deco első részeit készítettük. Sokszor kitöröltem a szöveget, módosítottam. Amikor láttam a bábokról készült vázlatokat és azt, hogy a forgatás idején miként dolgoznak a színészek, úgy éreztem, hogy ez jól fog sikerülni. Abban az időben a színészek egy padon ültek, onnan olvasták a szövegeket, a bábokat pedig animátorok mozgatták. Minden mozdulatot össze kellett hangolni a szöveggel és a figurák szájmozgásával. Az évek során összesen 300 rész forgatókönyvét írtam meg –  emelte ki Vladimir Andrić.

A megnyitón fellépett a szabadkai Emanuil gyermekkórus, a helyi Mladost Művelődési Egyesület legkisebbekből álló tánccsoportja, valamint Arsa bohóc. A műsort Fülöp Tímea és Vitomir Simurdić vezették.

Ezután a közönség a szlovéniai Nebo bábszínház To je Ernest című előadását tekinthette meg a Jadran Színpadon.

Hétfőn könyvbemutató, plakátkiállítás, valamint három előadás várta a fesztivál látogatóit. Elsőként az ausztriai Fluerblau Színház A színek királynője című produkciójának felvételét tekinthették meg az érdeklődők. Ezt követően a nagybecskereki Toša Jovanović Népszínház Piroska című előadására került sor, majd a belgrádi Duško Radović Kisszínház Gulliver című produkcióját is megnézhették. A fesztivál csütörtökig várja a látogatókat. A rendezvény programját megtalálják a www.lutfestsubotica.net honlapon.