2024. április 26., péntek

Belgrádban a DFC képviselői

A hazai politikai vezetők gazdasági fellendülést várnak az amerikai pénzügyi korporációtól

Megérkeztek Belgrádba a Nemzetközi Fejlesztési Pénzügyi Társaság (DFC) képviselői. Az első találkozóra várhatóan holnap kerül sor, és mint Marko Ðurić, a kormány Koszovó és Metóhiával megbízott irodájának vezetője rámutatott, ezzel megkezdődik a szeptember 4-én Washingtonban aláírt egyezmény megvalósítása. Szavai szerint a találkozó új fejezetet nyit az amerikai–szerb viszonyokban, elsősorban a gazdasági együttműködéshez járul hozzá.

Marko Ðurić a Pink Televízió reggeli műsorában arról beszélt, hogy az Amerikai Egyesült Államok azokon a területeken, ahová beruház, jobban odafigyel a térség stabilitására, így a harminc évvel ezelőtti helyzet megismétlésétől sem kell tartani. Az is fontos – folytatta –, hogy mintegy húsz év után a Fehér Ház ajtaja is megnyílt Szerbia előtt, ennek köszönhetően megteremtődtek az előfeltételek ahhoz, hogy Szerbia ismét olyan jó viszonyt ápoljon az USA-val, mint az első, illetve a második világháború idején. Rámutatott, Szerbia a jövő generáció iránti felelősségből nem engedheti meg magának, hogy egy olyan állam, mint az Amerikai Egyesült Államok az ország ellensége legyen. A DFC érkezése pedig egy jó és fontos jelzés az országközi viszonyok javulására, hiszen csupán két héttel a washingtoni megállapodás aláírása után a 60 milliárd dolláros költségvetéssel rendelkező korporáció éppen Szerbiában nyit regionális irodát.

Ðurić elemezve a Washingtonban aláírt megállapodást, azt mondta, hogy annak néhány pontja Belgrádnak kedvez elsősorban. A DFC jelentősége mellett rámutatott arra is, hogy a megállapodás szövegéből kivették Koszovó függetlenségének elismerését, és legalább egy évig Pristina nem lehet tagja nemzetközi szervezeteknek. A koszovói szerb vallási intézmények megőrzése miatt fontos, hogy Koszovó nem válhat az UNESCO tagjává.

Kiemelte, bár a pristinai delegáció kérte, hogy a DFC nyisson irodát Koszovó területén is, de erre nem kerül sor, mivel a belgrádi iroda szolgálja majd ki az egész régiót.

Az irodavezető elmondta ugyanakkor, hogy a párbeszéd során a szakemberek a pristinai féllel is egyeztetnek, hogy a megállapodás mindkét részről megvalósuljon. Jelenleg azon dolgoznak, hogy Szerbia kijárást kapjon a Drača kikötőhöz, ehhez Pristina együttműködésére is szükség van.

Az elnöki kabinet bejelentése szerint Aleksandar Vučić államfő és Ana Brnabić kormányfő kedden 14 órakor találkozik Adam Boehlerrel, a Nemzetközi Fejlesztési Pénzügyi Társaság igazgatójával és Richard Grenell-lel, az amerikai elnök különmegbízottjával. A megbeszélést követően a felek várhatóan egy közös nyilatkozatot írnak majd alá.