2024. április 27., szombat

Folytonosság, következetesség, átláthatóság

Interjú Szatmári Adriánnal, Topolya község polgármesterével

Szatmári Adrián okleveles közgazdász tölti be Topolya község polgármesteri tisztségét a következő időszakban. Az új topolyai polgármester az elmúlt években az önkormányzat alkalmazásában a községben zajló nagyberuházásokért felelt. Először arra kértük, hogy meséljen néhány szót önmagáról.

Szatmári Adrián, Topolya község új polgármestere (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Szatmári Adrián, Topolya község új polgármestere (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Topolyán születtem 1981 októberében, alapfokú tanulmányaimat a Nikola Tesla Általános Iskolában fejeztem be, majd a topolyai Dositej Obradović Gimnáziumban folytattam. Ezután a szabadkai Közgazdasági Karon végeztem marketing szakon, a mesterképzést menedzsment szakon fejeztem be. A községi közigazgatás pénzügyi osztályán 2008-ban helyezkedtem el, leginkább különféle pénzügyi tervekkel, a községi költségvetéssel, IPA határon átnyúló projektumokkal foglalkoztunk. A községi tanács tagjaként 2016-tól a fejlesztési és közbeszerzési tervekbe volt belátásom.

Mekkora kihívást jelent a polgármesteri poszt betöltése?

– Nagy kihívás egy egész község vezetői posztját ellátni, de nem riadok meg tőle. Hiszen azok a legfontosabb feladatok, amelyekben helyt kell állni, nem idegenek tőlem, az elmúlt évek alatt volt alkalmam belelátni a mechanizmusába, és önbizalmat szerezni e téren. Az elmúlt években nagyon komoly beruházások indultak meg Topolyán, ezek szakmai hátterének a részese voltam, vagyok. Ide tartozik például a szennyvíztisztító kiépítése, a zárt medence, a diákotthon befejezése, aminek jelenleg zajlik a műszaki átvétele. Vagy például az autókemping kiépítése, aminek a kommunális felszerelése egy IPA határon átnyúló program keretében valósul meg, vagyis beléptető recepciókapu, közös illemhelyiség épül, hogy a családok kulturált körülmények között tudják a kempinges nyaralásukat eltölteni Topolyán. Aztán bizonyos fejlesztések, az úthálózat, a vízvezeték- és a szennyvízelvezető rendszer kiépítése. Ahogyan korábban, most is az a célunk, hogy megmaradjon a folytonosság, a következetesség és az átláthatóság is a munkánkban, illetve az, hogy az megkezdett utat be is fejezzük.

Jelenleg melyek a legfontosabb céljai Topolyának?

– Leginkább a szennyvíztisztítóra és a fedett medence kiépítésére helyezzünk a hangsúlyt a csapatommal. A szennyvíztisztítót jövőre szeretnénk befejezni, illetve vele párhuzamosan megépül majd a szennyvízhálózat főbb vezetéke is. Ezzel az ipari és a lakossági szennyvíz már tisztított formában juthat a Krivaja patakba. Továbbra is nagy hangsúlyt fektetünk az ipari park fejlesztésére, itt elsősorban a belső úthálózat bővítése és az áramhálózat erősítése a cél. Az elmúlt időszakban három új üzem kezdte meg munkáját, reméljük, őszre már be tud indulni a tejgyár is. A bajsai úton a Perutnina újabb csirkefarmot létesít, a kaszárnya mögötti területen. Mivel ők kívül esnek a szennyvíztisztító-hálózaton, ezért saját elsődleges szennyvíztisztítót építenek ki. A zárt medence építésének első fázisa jövő év első felében történik meg, a másik fázisra ezután írhatjuk ki a közbeszerzési pályázatot. Ezt követően épül majd ki a műszaki felszerelése, a vezetékek és a csövek, a csempézéssel, a meszeléssel, valamint a külső térrendezéssel együtt. Mondhatjuk, hogy az első fázist az önkormányzat teljes egészében önerőből biztosította, a második fázisnál viszont már számítunk külső segítségre. Itt elsősorban tartományi vagy akár köztársasági pályázati forrásokra gondolok.

Az önkormányzatnak az az elképzelése, hogy ha elkészül a fedett medence, akkor az a tanintézmények számára hetente legalább egy testnevelésórának is majd a helyszíne lehet. Emellett idegenforgalmi szempontból is jelentős szerepe lesz. Továbbá itt épül mellette a TSC európai színvonalú mérkőzésekre is alkalmas, 4200 férőhelyes stadionja. Ez már önmagában adja, hogy a közeljövőben megújul a Nagypark is. Ezáltal az új tartalmak mellett igazi gyöngyszem lehet Topolya központja az itt élők és az ideérkezők számára is.

Milyen más történések várhatóak még Topolyán?

– A rendezési terv után jelenleg zajlik a gyorsvasút hálózata mentén fekvő ingatlanok, szántóföldek kisajátítása az önkormányzaton keresztül. Amíg ez nem történik meg, addig nem is kezdődhet el a konkrét építkezés. Továbbá az önkormányzat igyekszik a légszennyezettség kérdésében is határozott lépéseket tenni, ez az előttünk levő időszak egyik legfontosabb feladata. El kell még mondanom, számomra nagyon fontos, hogy a Topolyához tartozó mind a 15 helyi közösség egyformán megkapja a neki járó figyelmet, és tudjon fejlődni. Végezetül szeretnék minden polgárnak gratulálni a község ünnepe alkalmából, és kitartást kívánni azoknak a polgároknak, akik Topolya fejlődését tűzték ki célul.