2024. április 27., szombat

A rónaság bőkezű sztárja

Nem ok nélkül vált térségünk idegenforgalmi központjává Újvidék
A Duna parkból az azonos nevű utcába érkezünk

A Duna parkból az azonos nevű utcába érkezünk

A Szerb Nemzeti Színház. Platója egyébként a gördeszkázók megszokott gyülekezőhelye

A Szerb Nemzeti Színház. Platója egyébként a gördeszkázók megszokott gyülekezőhelye

A báni palota a Pupin sugárúton – Vajdaság adminisztratív központja

A báni palota a Pupin sugárúton – Vajdaság adminisztratív központja

A Duna utca bejárata a városi könyvtár épületével

A Duna utca bejárata a városi könyvtár épületével

Nemrégiben az Újvidéki Színház épülete is tatarozáson esett át

Nemrégiben az Újvidéki Színház épülete is tatarozáson esett át

A Zsidó utca, háttérben a Zsinagóga épületével

A Zsidó utca, háttérben a Zsinagóga épületével

Mindig irigyeltem azokat, akik turistaként Péterváradról megérkeznek autóbusszal, vagy a Dunán hajóval a városba a Mihajlo Pupin sugárút végén, s ott kiszállva, a csoportvezetőt megvárva, azonnal nyugodt, kényelmes sétába kezdenek, belépve Újvidék kétségkívül legszebb parkjába, a Duna parkba, hogy aztán onnan továbbjussanak a központba. Irigyeltem őket, mert ezeket a pillanatképeket én a legtöbbször munkából hazafelé menet láttam, s ilyenkor mindig megfordult a fejemben az, mennyivel kevésbé élvezzük mi, újvidékiek a város szépségeit, mint azok, akik máshonnan látogatnak ide el, s a tapasztalatok szerint szinte kivétel nélkül pozitív élményekkel távoznak. Ők azért sétálnak át a parkokon, hogy élvezzék a friss levegőt, a természet szépségét, mi pedig a legtöbbször csak azért, hogy lerövidítsük az utunkat valamelyik központban található utca, legtöbbször kötelezettség, elintéznivaló helyszíne felé.

KÍSÉRT A MÚLT
A Duna parkban tett séta valóban elkerülhetetlen része minden városnézésnek. Mintegy 250 növényfajtának ad otthont csaknem 34 ezer négyzetméternyi területen, ahol padsorok, kis tó, ivóvízkutak is fogadják a „betévedő” látogatókat. Még 1895-ben vette kezdetét a kialakítása, a benne található tartalmak folyamatosan bővültek, ahogyan a kinézete s az utóbbi időben a rendeltetése is módosult, tetsszen ez valakinek, vagy sem. Időközben szobrokkal gazdagították a park művészeti értékét, majd pár éve már jégerdővé varázsolják télen azt, korcsolyapályává és téli vásárrá alakítva a Duna park szinte egészét. Bosszankodnak, akik csupán egy egyszerű zöldövezetet szeretnének, örülnek viszont, akik a vidámság és kaland kedvelői. A téli zsivaj mindenesetre még a tél vége előtt elvonul, s visszaadja a parkot a nyugalomra vágyóknak. S hogy vásárt is kialakítanak itt télen? Nos, eredetileg is vásártér volt a helyszínen 1895 előtt, úgy tűnik, ebben az esetben valóban kísért egy kicsit még ma is a múlt.

SZENT FLÓRIÁNNAK NEM VOLT SÜRGŐS…
A Duna-parti város főterére az említett parkon át a Duna és a Jovan Jovanović Zmaj utca szecessziós épületei között vezet az út. A teret a monarchiabeli városokra jellemző építészet határozza meg. Itt található a városháza épülete, azzal szemben a Mária neve templom. A tér közepén a Svetozar Miletićnek szentelt szobor is a város jelképévé nőtte ki magát. A teret határozzák még meg a Baumhorn Lipót által tervezett Állami Takarékpénztár, valamint a Vasembernek szentelt lakó- és üzletház épületei a központ kellős közepén. A városháza 1893–1894-ben épült fel Molnár György építészmérnök korábban megvásárolt, majd átdolgozott terve alapján a grazi városháza mintájára. 1748-ban kapta meg Újvidék a szabad királyi város címet, csaknem másfél évszázadot kellett várnia arra, hogy megfelelő közigazgatási épülete is legyen, a tervek megvalósítását hol a helyiek aggályoskodása, hol a pénzhiány odázta el állandóan. Végül 1894-ben megtarthatták az első ülést a honatyák, az épület a város tűzoltóságának segítő felderítőtornyot is kapott, 1907-ben Szent Flórián képét megjelenítő csengőt helyeztek el benne. A központban, a Mária neve katolikus templom mellett találhatjuk meg a Zmaj utca végén a szerb pravoszláv érsekség épületét is.

LÜKTETŐ ÉR A VÁROS SZÍVÉBEN
Persze, a városközpont nem csupán az építészet, vallási létesítmények iránt érdeklődőknek nyújt számos lehetőséget. Kikapcsolódást találhat itt bárki, aki egy kávét, italt szeretne elfogyasztani. A Modena, a Zmaj, a Njegoš és Miletić utcákon sorjáznak a kávézók, sörözők, éttermek, cukrászdák. Beléphetünk az utcák közötti átjárók valamelyikébe is, amelyek szintén jó konyhájukról ismert éttermeket és további kávézókat vonultatnak fel a vendégeknek és a helyieknek. A legélénkebb és leghangosabb utca az esti óráktól kezdve minden kétséget kizáróan a Laza Telečki a templom melletti Katolikus porta mögött. Itt találhatók a város leglátogatottabb szórakozóhelyei, amelyek esetében a nyitvatartási korlátozás sem érvényes, mint akár az egy utcával arrébb található helyeken, itt hajnalig eltart a buli, zenei választék is van, így a legtöbb stílus kedvelői meg fogják találni maguknak a megfelelő szórakozóhelyet.

IRÁNY A STRAND!
Azoknak, akik hosszabb sétát szeretnének, mindenképp érdemes bejárniuk a központ kisebb, eldugottabb utcáit is, végigjárniuk a Belgrád rakpart sétányát, s gyönyörködni a túloldalon található péterváradi vár képében, a várost Péterváraddal összekötő hidak fényeiben vagy éppen a legújabb, felújított Žeželj hídban. A báni palota a Modena utcával szemben helyezkedik el, ez a tartományi kormány, mellette a parlament székhelye, érdemes megcsodálni Vajdaság adminisztratív jellegű központjának legfontosabb épületeit is.
Ha kellemes hőmérsékletű késő tavasz, nyár vagy kora ősz örvendeztet meg bennünket, akkor a városban tett látogatások egyik üdítő pontja lehet az újvidéki Strandon eltöltött idő. A part menti bárok, valamint az azok között szabadon lehelyezhető törölköző mind a felüdülést jelképezi. A Strand ugyanakkor számos szórakoztató és sportesemény színhelye is, esti kikapcsolódást garantáló élő zenés bulik biztos pontja a nyári hónapokban.

A Mária neve templom a városközpontban

A Mária neve templom a városközpontban

A TARTALMAS KIKAPCSOLÓDÁS PONTJAI
A művelődési tartalmak keresői sem szenvednek hiányt, főleg most, hogy Újvidék 2019-ben Európa ifjúsági, 2021-ben pedig a kontinens kulturális fővárosa cím viselője. Számos program, színes kínálat kapcsolódik ezekhez az elismerésekhez: koncertek, előadások, performance-ok, tárlatok sokasága. Persze, a színházkedvelők első állomása a magyar nyelvű előadások Újvidéki Színháza, valamint a Szerb Nemzeti Színház, amelynek opera-előadásai is híresek. A hangversenyek kedvelői ellenőrizhetik azt is, van-e éppen aktuális műsor a Zsidó utcai Zsinagógában, a város egyik építészeti, akusztikai remekében. Kapcsolódva az említett európai fővárosi címekhez, Újvidéken az elmúlt években még számos kulturális állomás alakult ki, így például a Selyemgyár (Svilara), az Egység vagy a Kínai Negyed is várja az alkotókat és a közönséget is gyakori programokkal, szórakozási lehetőségekkel. A Vajdasági Múzeum, a Modern Művészetek Múzeuma, az Újvidéki Városi Múzeum, a vajdasági szerbség szellemi központját jelentő Szerb Matica és annak különálló Galériája, továbbá a Szépművészeti Galéria mind értékes kincset jelentenek a tartomány és a város művelődési, történelmi fejlődése iránt érdeklődőknek.
A magyar kulturális élet központja, a már említett Újvidéki Színház mellett, a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ a Telepen, az Európa Kollégium közelében, amely úgyszintén számos eseménynek ad otthont az erre a célra előirányzott rendezvénytermében. A Petőfi néptáncfellépések, bálok, könyvestek, társalgók s más tartalmas rendezvények helyszíne.

Az újvidéki városháza képe a Mária neve templom boltíve alól

Az újvidéki városháza képe a Mária neve templom boltíve alól

PLÁZÁK ÉS REJTETT SZÍNPADOK
Aki Újvidékre jön, az gyakran üzleti ügyek intézése végett teszi ezt, s ugyancsak gyakran megkerülhetetlen számára az Újvidéki Vásár vagy a Master Központ épülete, ahol a Vajdasági Gazdasági Kamara is működik. A mezőgazdasági kiállítás évről évre a legismertebb, leglátogatottabb rendezvénye a vásárnak, de szinte minden más gazdasági ágazat képviselője is szerepelhet a kiállítások valamelyikén az év elejétől a végéig.
Olyanok is vannak persze bőven, akik a modern életforma elengedhetetlen részét képező „shoppingolás” miatt érkeznek a négyszázezres városba. Számukra épült fel közvetlenül a Merkator szomszédságában a Promenada, a város bejáratánál a Big pláza is butikokkal, a legmodernebb filmezési élményt kínáló mozikkal és gyorséttermekkel, kávézókkal. Ha már a Promenada közelében vagyunk, megnézhetjük a Szerbiai Kőolajipari Vállalat impozáns épületét is a Kamenica felé haladó híd lábánál. Újvidéken még a NIS épületének is van színházterme, az év folyamán nem kevés alkalommal vendégszerepelnek itt társulatok darabjaikkal.

NE EGY NAPRA JÖJJÜNK!
Meg kell innia egy kávét a városközpontban, sétát kell tennie a parkok valamelyikében, este színházba kell mennie, majd bele kell kóstolnia az éjszakai életbe is kissé annak, aki ebbe a városba érkezik. Jól teszi, ha nem egy-két napra tervez, hiszen látni- és tennivalóból meglehetősen sok van. Akkor érdemes igazán jönni, ha marad idő „felfedezőutakra” is. Az utazás során mindenki annyit kap, amennyi energiát abba belefektet. Újvidék bőkezű. Kisebb energiabefektetéssel is könnyen okoz – teljesen pozitív értelemben vett – meglepetéseket.